1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yenilenebilire yatırım 2030'a kadar 1,300 milyar dolara ulaşmalı 

Yenilenebilire yatırım 2030'a kadar 1,300 milyar dolara ulaşmalı 

Küresel ısınmayı 1,5°C  hedefinde tutabilmek için 2030 yılına kadar toplam küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin üçe katlanması gerekiyor.

Yenilenebilire yatırım 2030'a kadar 1,300 milyar dolara ulaşmalı 

Enerji Günlüğü - İklim hedeflerine ulaşabilmek için yenilenebilir enerjiye yapılan yıllık ortalama yatırım enerji üretiminin 2022'deki 486 milyar dolara kıyasla 2030'a kadar 1,300 milyar dolara ulaşması gerekiyor.

COP28’e yaklaşırken, Küresel Yenilenebilir İttifakı (Global Renewable Alliance, GRA), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (International Renewable Energy Agency, IRENA) ve COP28 Başkanlığı tarafından hazırlanan ortak rapora göre, IRENA'nın Dünya Enerji Geçişleri Görünümü'ndeki 1,5°C Senaryosu kapsamında 11.000 GW'tan fazlasına ulaşmak için 2030 yılına kadar toplam küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin üçe katlanması gerekiyor. Güneş ve rüzgar enerjisi, yeni eklenecek  yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık %90'ını oluşturacak. Yenilenebilir enerjiye yapılan yıllık ortalama yatırım enerji üretiminin 2022'deki 486 milyar dolara kıyasla 2030'a kadar 1,300 milyar dolara ulaşması gerekiyor.

Bu iddialı hedefe ulaşmak için kapsamlı ve çok çeşitli politikalara ihtiyaç var. Dağıtım ve kolaylaştırıcı politikaların yanı sıra, enerji verimli bir ekonomiye ve yenilenebilir enerjiye dayalı bir elektrik sistemine geçişin adil ve hakkaniyetli olmasını ve herkes için fayda sağlamasını temin etmek için yapısal değişim gerekiyor. Yine, Yenilenebilir enerji kaynaklarına uygun yeni bir enerji sistemi oluşturmak için mevcut elektrik altyapısı genişletilmeli ve modernize edilmeli. 

Dünya liderlerini 2030 yılına kadar  yenilenebilir enerji üretim kapasitesini üç katına ve enerji verimliliği iyileştirme oranını iki katına çıkaracak yeni küresel hedefler üzerinde anlaşmaya zorlamayı amaçlayan rapora göre ayrıca 1,5°C  hedefinde kalabilmek için enerji verimliliği iyileştirmelerin 2030 yılına kadar iki katına çıkarılması gerekiyor. IRENA'nın 1,5°C Senaryosunda bu, nihai tüketim sektörlerindeki verimli teknolojilerin ve kapsamlı elektrifikasyonun bir kombinasyonundan kaynaklanacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler