1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yenilenen Akkuyu nükleer ÇED raporu sunuldu

Yenilenen Akkuyu nükleer ÇED raporu sunuldu

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş, ÇED Raporunu Çevre Bakanlığına Sundu.Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, Mersin İli Gülnar...

Yenilenen Akkuyu nükleer ÇED raporu sunuldu

Enerji Günlüğü - Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş, ÇED Raporunu Çevre Bakanlığına Sundu.

Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, Mersin İli Gülnar İlçesi, Büyükeceli Beldesi’nde yapılması planlanan “Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi”ne ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı komisyon üyelerinin görüşlerine göre revize edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Çevre Bakanlığı’nın, komisyon ile yapacağı değerlendirmenin ardından ÇED Raporu’na ilişkin karar vermesi bekleniyor.

Konu ile ilgili Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılan basın açıklamasında şunlar dile getirildi:

Geçtiğimiz Ekim ayında ÇED Raporu’na ilişkin1. İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan toplantıya, komisyon üyesi kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından oluşan komisyon üyeleri katılmıştır. Komisyon üyeleri, Akkuyu NGS Projesi’ne ilişkin ÇED Raporu ile ilgili görüşlerini sözlü ve yazılı olarak ifade etmişlerdir. Ayrıca, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Yeşil Barış Derneği, Greenpeace, Ekolojik Kolektif Derneği, Türk Tabipleri Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de ÇED Raporu hakkındaki değerlendirmelerini hem sözlü hem de yazılı olarak komisyona iletmiştir.

Birçok kuruluş temsilcisi 3 bin sayfanın üzerindeki ÇED Raporu’nu inceleme sürecinde olduklarını belirterek, değerlendirmelerini komisyona yazılı olarak ileteceklerini bildirmişti. Bunun üzerine de Komisyon Başkanı, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden gelen ek inceleme süresi ve görüşler doğrultusunda değerlendirmesini ileri bir tarihe bırakmıştı. Geçen sürede kurum ve kuruluşlarından gelen görüşler, Akkuyu NGS A.Ş tarafından ÇED Raporu’nda dikkate alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini dikkate alarak Komisyonun Rapor Değerlendirme çalışmaları neticesinde alacağı kararını Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.’ye bildirecektir.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi için yürütülen ÇED çalışmaları kapsamında ÇED Başvuru Dosyası 2 Aralık 2011 tarihinde Çevre Bakanlığı’na sunulmuştur. Daha sonra 29 Mart 2012 tarihinde santralin yapılacağı Büyükeceli Beldesi’nde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Çevre Bakanlığı’nda yapılan toplantı sonrası Komisyonca belirlenen ÇED Raporu Özel Formatı ise 21 Mayıs 2012 tarihinde verilmiştir.

Önceki ve Sonraki Haberler