1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Yerli doğalgaz kömürden kurtarır mı?
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Yerli doğalgaz kömürden kurtarır mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ağustos 2020’de Türkiye’nin Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfettiğini duyurmuştu.

Erdoğan dün ise Karadeniz’deki keşfe ilişkin revize rezerv rakamını 17 Ekim Cumartesi cumartesi günü açıklayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı birkaç gün öncesinden müjdeyi verdiğine göre, keşfedilen rezerv 320 milyar metreküpten çok daha yüksek. Siz deyin 500 milyar metreküpe yaklaşacak, ben diyeyim yarım trilyon m3’ü aşacak. (Revize keşif miktarı 405 milyar metreküp olarak duyuruldu.) 

Sonuçta iyi haber. Gerisi bu gazın kullanıma sunulmasına ilişkin takvime kalıyor. Bu gaz bir çırpıda Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmayacak elbette. Ama Ankara, gerek yeni rezervi keşifleri ve gerekse bunların sağlayacağı pazarlık gücü sayesinde doğalgaz ithalat faturasını aşağı çekme imkanı yakalamış olacak. Yani yavaş yavaş dışa bağımlılık aşağıya inerken, aynı zamanda birim enerjiye ödenen fatura da azalacak.

Her neyse...

Türkiye’nin enerji alanındaki tek sorunu dışa bağımlılık değil. Bir kere yerli ya da ithal, hiç fark etmez, elindeki enerjiyi verimli kullanmak da çok önemli bir konu başlığı. Aynı miktarda enerjiden en yüksek katma değeri elde etmekten söz ediyoruz.

Bir diğer başlık ise küresel gelişmelerle doğrudan bağlantılı. Fosil kaynakları terk edip, yenilenebilir kaynaklara ağırlık vermek, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek daha fazla öne çıkıyor.

Türkiye küresel ısınmayı durdurma çalışmaları kapsamında uluslararası camiaya sözler verirken, yerli kaynak şerhi düşmeyi tercih ediyordu. Bunun nedeni de yerli linyitlerini değerlendirme kaygısıydı. Oysa küresel finans kuruluşları kömür yatırımlarına kaynak aktarmayı çoktan durdurdu. Dolayısıyla Türkiye, yerli kömür yatırımlarını finanse edebilmek için yerli kredi imkanları bulma zorunluluğu ile karşı karşıya idi.

Ama işte şimdi ‘işler değişiyor’ demek mümkün belki de. Çünkü Karadeniz’de bulunan gaz Türkiye’ye enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın yanında kömür yatırımlarında ısrarcı olmaktan vazgeçme şansı da veriyor.

Doğalgaz da bir fosil yakıt ama bunların en temizi sayılıyor. Ve başta elektrik üretimi olmak üzere, yenilenebilir çağına atlarken bir “geçiş kaynağı” kabul ediliyor.

Hadi hayırlısı…

Önceki ve Sonraki Yazılar