1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yerli elektrik motoru araçları hibrite çevirecek

Yerli elektrik motoru araçları hibrite çevirecek

Enerji Günlüğü -Tüm araçların hibrite dönüşümünü sağlayacak düşük maliyetli jant içi elektrik motoru üretildi.Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği...

Yerli elektrik motoru araçları hibrite çevirecek

Enerji Günlüğü -Tüm araçların hibrite dönüşümünü sağlayacak düşük maliyetli jant içi elektrik motoru üretildi.

Gediz Üniversitesi Makine Mühendisliği öğretim üyesi Doç.Dr. Selim Solmaz ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Durmuş Uygun, TÜBİTAK ile KOSGEB desteğiyle jant içi elektrik motoru üretti. Bu teknoloji ile şehir içinde yüzde 20'ye varan yakıt tasarrufu sağlanabilecek. Motor maliyetinin ise 5 bin TL olması hedefleniyor.

Projeyle otomobil, minibüs, otobüs ya da kamyonların en az 2 tekerleğine Gedizli akademisyenlerin tasarımı, tamamen yerli teknoloji ürünü elektrik motoru yerleştirilecek ve aracın hangi hızda ve devirde benzin/LPG, motorin ya da elektrik motoruyla mı çalışacağını otomatik olarak yönlendirecek bilgisayar yazılımı içeren kontrol mekanizması takılacak. Elektrik motoruna enerji aktaracak olan bataryalar hem araç içerisindeki sistemlerden hem de prizden şarj edilebilecek, araç ihtiyaç duyduğu enerjiyi kısmen de olsa kendisi karşılayacak. Böylece tüm araçların hibrite dönüşümü mümkün olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler