1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yerli enerji ekipmanı üretimi tartışılıyor

Yerli enerji ekipmanı üretimi tartışılıyor

Enerji Günlüğü - ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu tarafından düzenlenen Enerji Ekipmanlarının Yerli Üretimi konulu panel, 08 Şubat 2014 Cumartesi...

Yerli enerji ekipmanı üretimi tartışılıyor
Enerji Günlüğü - ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu tarafından düzenlenen Enerji Ekipmanlarının Yerli Üretimi konulu panel, 08 Şubat 2014 Cumartesi günü gerçekleştirilecek. 
 
ODTÜ Mezunları Derneği'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının yüzde 73 civarında olduğu, enerji ekipmanları açısından bunun neredeyse yüzde 100'ü bulduğu vurgulandı. 
 
Enerji ekipmanları sektörünün enerji sektörünün gelişimine doğrudan bağımlı olan bir sektör olduğuna işaret edilen açıklamada, ekipmanların üretiminde kullanılan malzemeler ve teknoloji gereği, imalat sanayinin pek çok alt dalıyla ilişki içerisinde bulunduğuna dikkat çekildi. 
 
Enerji ekipmanlarının teknoloji yoğun bir sektör olduğu, özellikli ve lisanslı üretim gerektiren bu sektörde, ciddi finansman gerektiren kayda değer büyüklükteki yatırımlara ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi. 

NE PAHASINA OLURSA OLSUN İNŞAAT OLMAMALI

 
ODTÜ Mezunları Derneği'nin açıklamasında Türkiye’nin enerji politikasının bugüne kadar, "ne pahasına olursa olsun daha çok enerji yatırımı, daha çok enerji üretim santralleri inşası" ile sınırlı kaldığı eleştirisinde bulunulurken şu görüş ve değerlendirmelere yer verildi: 
"Kamusal planlama, üretim ve denetim anlayışının terk edilerek, enerji sektörünün salt  özel sektörün istem ve çıkarların doğrultusunda  biçimlendirilmesine imkan tanınmıştır. Oysa, Türkiye'nin enerji politikası; önceliği enerji üretiminde ve tüketiminde verimliliği arttırma; bu uygulamalara rağmen karşılanmayan enerji ihtiyacının temini için çevreye saygılı ve verdiği zararı asgari düzeyde tutan;  yerli yakıtlara/yenilenebilir kaynaklara uyumlu; tasarımları yerli mühendislik ile yapılmış;  yerli müteahhit, yerli işgücü ile inşa edilmiş; uygun yerlerde konumlandırılmış; yeni yüksek verimli enerji santralleri ve daha çok enerji üretimi yönünde olmalı." 
 
DAHA ÖNCE HAZIRKLANAN RAPOR TARTIŞILACAK

ODTÜ Mezunları Derneği açıklamasında, Türkiye'nin enerji ekipmanları üretimini nasıl geliştirebileceğine dair görüşlere de yer verirken "Tasarım ve projesinden, üretim ve montajına kadar yerli kaynaklara dayalı olarak geliştirmeyi ve dünya çapında patent ve markalarla mühendislik, ekipman ve müteahhitlik ihraç etmeyi hedeflemesi gerektlidir" ifadelerini kullandı. 

 
Açıklamada, bütüncül bir enerji ekipmanları üretim altyapısı kurulması amacına yönelik olarak ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu tarafından 2010 yılı içinde bir çalışma başlatıldığı, 2011 Mart ayında da "Yerli Enerji Teknolojileri" konulu bir Çalıştay ve Panel düzenlendiği hatırlatıldı. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın da ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu'nun bu çalışmasından da yararlanarak, çok sayıda uzman ve akademisyenin katılımıyla; "Enerji Ekipmanlarının Yerli Üretimi"  konulu bir rapor hazırladığı kaydedildi. Basım aşamasındaki bu raporun verileriyle sonuçlarının, raporu hazırlayanların içinde yer alan ve adları aşağıda bulunan uzmanların katılımıyla, 8 Şubat 2014 tarihinde ODTÜ Mezunlar Derneğinde yapılacak panelde değerlendirileceği vurgulandı. 

 
PANEL: 
Enerji Ekipmanlarının Yerli Üretimi

Konuklar:

Haluk DİRESKENELİ
ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu Üyesi (ME’73)
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Üyesi
 
Fuat TİNİŞ
ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu Üyesi (ME’80)
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Üyesi
 
Şayende YILMAZ
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi,
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Üyesi
 
Moderatör:
Oğuz TÜRKYILMAZ
ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu Üyesi (IE’73)
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı
Önceki ve Sonraki Haberler