1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yerli Gün Öncesi Yazılımı EPİAŞ'a ödül getirdi

Yerli Gün Öncesi Yazılımı EPİAŞ'a ödül getirdi

Enerji Günlüğü -  Yöneylem Araştırması Derneği’nin 2016 yılı uygulama ödülü, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) Yerli...

Yerli Gün Öncesi Yazılımı EPİAŞ'a ödül getirdi

Enerji Günlüğü -  Yöneylem Araştırması Derneği’nin 2016 yılı uygulama ödülü, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) Yerli Gün Öncesi Piyasası (GÖP) projesine verildi. 

Bu yıl 36'ncısı düzenlenen Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Ulusal Kongresi'nde, Yöneylem Araştırması Derneği'nin (YAD) her yıl verdiği YAD Uygulama Ödülü'nün sahibi belli oldu. Türkiye sınırları içinde faaliyetlerine devam eden bir işletmede ağırlıklı olarak endüstri mühendisliği ve/veya yöneylem araştırması yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen proje çalışmalarının yarıştığı YAD Uygulama Ödülü'nün bu seneki sahibi EPİAŞ oldu. EPİAŞ'a ödül getiren proje ise, EPİAŞ’ın kullandığı, gün öncesi elektrik piyasasında kullanılan yüzde yüz yerli yazılım altyapısı (Gün Öncesi Piyasası Yazılımı) oldu.

Tanınmış akademisyenlerden ve sektörün önde gelen isimlerinden oluşan seçici kurul, elektrik piyasasında alıcı ve satıcıların buluştuğu ve referans fiyatın belirlendiği online platform olan gün öncesi piyasasının yerlileştirilmesi projesinin birinci olmasına karar verdiler. 

1 Haziran 2016 tarihinde devreye alınan Yeni Gün Öncesi Elektrik Piyasası’nın optimizasyon modeli ve yazılımından önce Fransa menşeili AREVA (Şu anda GE bünyesinde) şirketi tarafından geliştirilen Eterra ürünü kullanılıyordu. 

YEKDEM DEĞİŞİKLİĞİ HIZLANDIRMIŞTI

1 Mayıs tarihinde YEKDEM kapsamındaki santrallerin de gün öncesi piyasasında oyuncu haline getirilmesiyle, AREVA’dan alınan eski yazılım iş göremez hale gelmiş, sistem tıkanmıştı. Sistemi yeniden devreye alabilmek için AREVA’nın yeni sahibi GE üst yönetimi aracılığıyla Fransa’daki ilgili kişilerle temas kurulmuş, sorun geçici olarak çözülmüştü. Bunun üzerine, 1 Temmuz 2016 tarihinde devreye alınması hedeflenen, EPİAŞ tarafından hazırlanan yeni GÖP yazılımı 1 Haziran tarihinde acilen devreye sokulmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler