1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yerli kömür teşviki Aksa Enerji’nin gelir beklentisini arttırdı

Yerli kömür teşviki Aksa Enerji’nin gelir beklentisini arttırdı

Enerji Günlüğü – Aksa Enerji, yerli kömür kullanan santrallerin EÜAŞ’a satacağı elektrikte ABD dolarına endeksli gelir elde etmesinin gelir beklentilerine...

Yerli kömür teşviki Aksa Enerji’nin gelir beklentisini arttırdı

Enerji Günlüğü – Aksa Enerji, yerli kömür kullanan santrallerin EÜAŞ’a satacağı elektrikte ABD dolarına endeksli gelir elde etmesinin gelir beklentilerine olumlu etki yaptığını duyurdu. 

Aksa Enerji Üretim AŞ, çevre mevzuatı açısından gerekli izinleri alıp, yatırımlarını tamamlayan santrallere verilen %3’lük ilave teşvik ve EÜAŞ satın alımının ABD Dolarına endekslenmesinin gelecek 6 yıllık dönemde gelir beklentilerini olumlu yönde etkilediğini duyurdu. 

2019 yılı ilk çeyreği için belirlenen 285 TL fiyatın, gerek 263,99 TL olarak gerçekleşen Aralık 2018 ağırlıklı ortalama piyasa takas fiyatından, gerekse 233,09 TL olarak gerçekleşen 2018 yılı ağırlıklı ortalama piyasa takas fiyatının üzerinde olduğunu hatırlatan Aksa Enerji, Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’ndeki üretimin yaklaşık yarısının EÜAŞ’a satılmasını beklediklerini bildirdi.

Şirket buna göre, 2019 yılı için 48,9 ila 53,8 milyon ABD Doları gelir bekliyor ve sonraki 6 yıl boyunca da yaklaşık bu miktarda gelir öngörüyor. 

Şirket açıklamasında şunları bildirdi: “Bolu Göynük Termik Enerji Santrali, üreteceği toplam enerjinin kalan kısmını spot piyasa işlemleri veya ikili anlaşmalar çerçevesinde Türk Lirası olarak satmaya devam ederken kapasite mekanizması çerçevesinde ayrıca gelir yaratmaya da devam edecektir. KKTC, Gana, Mali ve Madagaskar’da yaptığı döviz bazlı garantili satışlarına Bolu Göynük Termik Enerji Santrali’nin döviz bazlı gelirlerinin de eklenmesiyle, Aksa Enerji Üretim AŞ’nin döviz bazlı FAVÖK rakamının 2019 yılında bu gelişmeden olumlu etkilenmesi beklenmektedir”. 

İlgili Haberler