1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yerli kömürün elektrik üretimindeki payı arttı

Yerli kömürün elektrik üretimindeki payı arttı

Enerji Günlüğü - Yerli kömürün elektrik üretimindeki payı geçen yıl yüzde 13 düzeyinde iken bu yıl yüzde 18'e ulaştı.Meclis Genel Kurulu'nda bütçe...

Yerli kömürün elektrik üretimindeki payı arttı

Enerji Günlüğü - Yerli kömürün elektrik üretimindeki payı geçen yıl yüzde 13 düzeyinde iken bu yıl yüzde 18'e ulaştı.

Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömürden elektrik üretim portföyünün bu yıl geçen seneye kıyasla yüzde 13'den 18'lere çıktığını kaydetti. 

Dünyada elektrik üretiminde yüzde 40'dan fazla bir kömür kaynağı söz konusu olduğuna dikkat çekerek Avrupa ve Asya ülkelerinden örnekler veren Albayrak, "Peki, bizde? 15,5 milyar ton kömürümüz var, kurulu gücümüzün en az bir misli daha yani 10 bin megavatın üzerine bir 10 bin megavat daha yapabilecek kapasitemiz varken "Aman, yok.", nereye dokunsak "Yok." diye konuştu. Albayrak şöyle devam etti: "Şimdi, geçen seneye kıyasla yüzde 13'den 18'lere çıkardığımız yerli kömürden üretim elektrik portföyü oluştu. Bu sene yüzde 13'leri yüzde 18'lere çıkardık, güzel bir noktaya doğru taşıyoruz daha artıracağız bunu, bunda herkes müsterih olsun, hele de yeni yatırımlarımız. " ifadesini kullandı.

ÇEVRESEL FAKTÖRLERDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bununla birlikte çevresel faktörlerden de taviz vermeyeceklerini kaydeden Albayrak, "Ancak, tüm bu çerçevede, temiz enerjiden, çevre faktörlerinden -diyor ya birileri bize, bunu da ifade etmek lazım- yeni kaynaklarımızdan ki hakikaten son yıllarda bulduğumuz yaklaşık 7,5 milyar tonluk kömür rezervi ile sadece son on yılda bulduğumuz Afyon, Eskişehir, Trakya, Konya, bu bölgelerdeki kömürlerimizi daha fazla ekonomiye kazandırma stratejisi çerçevesi içerisinde çevresel faktörlerden taviz vermeyeceğiz. Bakın, son termik santral şartnamemizdeki çevresel faktörleri ifade edeyim hızlıca: Avrupa'nın 2024 ve sonrası için kriter aldığı, 1 metreküp normal hava için sınır değerlerine baktığımızda partikül maddede günlük 40 mikrogram, bizim şartnamemizde 23 mikrogramı geçemez. Kükürt, yine 1 metreküp havada 125 mikrogram, bizde üst sınır 33,7. Azot oranı 200 mikrogram, bizde 134. Şimdi, kim daha fazla çevreci noktasına herhâlde bu rakamlar çok ciddi bir ışık tutuyor ve tutacak." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler