1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yerli lityum batarya sahaya indi

Yerli lityum batarya sahaya indi

Türk Telekom ve ASPİLSAN Enerji’nin birlikte geliştirdiği yerli lityum bataryalar şebekede denenerek ticari olarak kullanılmaya başlandı. 

Yerli lityum batarya sahaya indi

Enerji Günlüğü - Türk Telekom ve ASPİLSAN Enerji’nin yerli lityum bataryaların geliştirilmesi ve ticari kullanımı konusunda yaptığı işbirliği ilk ürünlerini vermeye başladı. ASPİLSAN Enerji’nin Türk Telekom mühendislerinin de desteğiyle geliştirdiği lityum batarya, ilk kez Türk Telekom’un canlı şebekesinde denenerek, ticari olarak kullanılmaya başlandı. 

İTHALATIN ÖNÜNE GEÇTİ

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Lityum bataryaların Telekomünikasyon sektörüne yönelik ürünleştirilmesi konusunda ASPİLSAN Enerji ile iş birliği yaptık. Geliştirilen lityum bataryaları sahalarımıza kurup test etmeye başladık. Projenin; tasarım, geliştirme ve saha testlerini tamamlayıp ticari kullanım aşamasına geçmenin gururunu yaşıyoruz. Türk Telekom canlı şebekesinde ticari olarak kullanılan ilk yerli lityum batarya olan ASPİLSAN ürünlerinin benzerlerini daha önce ithal ediyorduk. Doğrudan telekomünikasyon sektörüne yönelik olarak geliştirilen ve üretilen bu ürünlerin, ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.” 

İŞBİRLİĞİ GENİŞLEYECEK

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, iş birliğine ilişkin yaptığı açıklamada “Batarya sektörü haberleşme teknolojilerinden başlayan robotik sistemlerden, elektrikli araçlara kadar uzanan geniş bir sektörü kapsıyor. Türk Telekom ile yaptığımız iş birliği neticesinde doğrudan telekomünikasyon sektörüne yönelik geliştirdiğimiz ilk yerli bataryayı üretmiş olduk. Haberleşme teknolojilerine özel geliştirdiğimiz bataryalar ithalatın önüne geçip dışa bağımlılığımızı azaltacak. Ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak olan bu iş birliği farklı sahalarda farklı tiplerde kullanılmak üzere geliştirilecek yeni bataryalarla daha da büyüyecek” dedi.

YENİ NESİL BATARYALAR

Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın en büyük lityum iyon batarya üretim üssünü Kayseri’de kurmaya hazırlanan ASPİLSAN Enerji’nin, doğrudan telekomünikasyon sektörüne yönelik geliştirdiği yeni nesil lityum bataryalar, daha uzun ömürlü, yüksek performanslı ve daha hafif olarak üretildi. Uzaktan yönetilebilen bu yeni nesil bataryanın test ve ticari versiyonlarının ilk kurulumu Türk Telekom’un canlı şebekesinde başarıyla yapıldı.  

 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler