1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yerli yüksek hızlı tren yolda

Yerli yüksek hızlı tren yolda

Enerji Günlüğü - TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen yerli elektrikli lokomotif prototipi E1000, raylardaki yerini aldı. TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı,...

Yerli yüksek hızlı tren yolda

Enerji Günlüğü - TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen yerli elektrikli lokomotif prototipi E1000, raylardaki yerini aldı. TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, milli yüksek hızlı tren de üretileceğini söyledi.

TÜBİTAK’ın desteklediği ve 18 bilim insanının görev aldığı milli elektrikli lokomotif projesi 4 yıllık çalışmanın ardından E1000 adı verilen milli elektrikli lokomotif TCDD'nin manevra ve kısa mesafe yük taşıma ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklerle donatıldı.

1 megavatlık cer sistemine sahip E1000’in tüm laboratuvar, yazılım ve alt yapı çalışmaları, fabrika ve yol testleri, prototip üretimi yüzde 100 yerli imkanlarla gerçekleştirildi.

E1000, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla Eskişehir TCDD Hasanbey Lojistik Merkezi’nde düzenlenen törenle raylardaki yerini aldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, Türkiye’yi ileriye taşıyacak yerli teknolojilerin en somut örneklerinden birinin E1000 olduğunu söyledi.

9.5 MİLYON TL HARCANDI

Raylı taşıt sektöründeki tüm bileşenlerin yerli olarak üretildiği E1000’in 9.5 milyon TL’ye mal olduğunu belirten Tunaboylu, "İlk milli cer konvertörünün tasarımı, imalatı, cer kontrol ünitesi donanım ve yazılımı, merkezi kontrol ünitelerinin donanım ile yazılımları, dinamik modelleme çalışmaları, cer motorlarının dinamometre testleri ülkemizde tamamen yerli olarak gerçekleşti. Böylesi bir projeyi ülkemize kazandırmaktan mutluyuz. Yeni teknolojiler geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

SIRADA MİLLİ YHT VAR

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise E1000’i "tarihe düşülecek önemli bir not ve tam bir mühendislik başarısı" olarak nitelendirdi. Avcı, 4 yılda tamamlanan projeyle Türkiye'nin lokomotif sektöründe kendi yazılım ve donanımını geliştiren dünyadaki nadir ülkelerden biri konumuna ulaştığını vuruladı. E1000 ile önemli bir eşiği aştıklarını ifade eden Hayri Avcı "2016 yılından itibaren kendi markamızı taşıyan elektrikli ana lokomotif üretimine geçeceğiz. Önümüzdeki diğer önemli bir proje de Milli Yüksek Hızlı Tren. Üretimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise Türkiye'nin sanayide tüketen ya da ithal eden ülke olma seçeneklerinden birini tercih etmek zorunda olduğunu vurgularken "Bu noktada E1000 haklı bir gururu bizlere yaşatıyor" dedi. İlk yerli otomobil Devrim'in de Eskişehir'de üretildiğine dikkat çeken Işık şöyle devam etti:

"Bugünkü siyasi anlayış 1961 yılında da olsaydı, hiç şüphem yok ki dünyada bir Türk markası olan Devrim otomobili en çok tercih edilen markalardan biri olacaktı. Ülke olarak gücümüze inanıyoruz. Milli, yerli üretimde önemli adımlar atacağız. Zira artık lokomotif sektöründe dünyada Ar-Ge yeteneği olan, ürün geliştiren bir ülke konumuna bugün E1000 ile yükseldik. Artık sırada seri üretime geçme safhası var. Raylı sistemler dünyada her geçen gün talebin arttığı bir sektör. Önümüzdeki yıllarda 18 milyar dolarlık yatırım yapılması tahmin ediliyor. E1000, yüksek hızlı tren, milli lokomotiflerimiz ile dünya pazarında da iddialı bir şekilde pay alan ülke konumuna geleceğiz." 

...

Önceki ve Sonraki Haberler