1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Yeşil Elektrik Tarifesi tutar mı? 
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeşil Elektrik Tarifesi tutar mı? 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yenilenebilir kaynaklardan üretilmiş elektrik tüketmek isteyenlere özel yeni bir fiyat tarifesi açıkladı. Adını da Yeşil Tarife koydu. Hadi biz bunun adına Yeşil Elektrik Tarifesi deyip, kısaca YET diyelim. 

YET, serbest tüketici olmayan mevcut abonelere uygulanan fiyatlardan daha yüksek. YET’i tercih edecek tüketici mesken abonesi ise normalden yüzde 63 fazla ödemeyi göze almak durumunda. Bu fark, ticarethane aboneleri için yüzde 36, sanayi aboneleri için ise yüzde 23 olarak hesaplanıyor.

Peki Türkiye’de Yeşil Tarife beklenen ilgiyi görür mü?

Mesken abonesi elektrik tüketicilerinin yüzde 63 fazla ödemeyi göze alsın ki? 

Aynı şekilde ticarethaneler neden yüzde 36 daha fazla ödemeyi kabul etsin ki? 

Sanayi kuruluşları da öyle. Hem de mevcut tarifeden daha düşük elektrik satın alabilmek için yoğun çaba harcayan, hatta “YEKDEM maliyetini bizden almayın” diye siyaset koridorlarını aşındırıp kulis yapan sanayiciden böyle bir “iyiniyet” gösterisi beklemek ne kadar gerçekçi? 

Tamam, gönül ister ki küresel ısınmayı önleme, iklim değişikliğini kontrol altına alma konularında mangalda kül bırakmayan kişiler bu amaçla yenilenebilir kaynakları kullanmayı tercih etsin. Ama maalesef bunun mevcut haliyle çok yayılacak bir tercih olacağını hiç sanmıyorum. Kaldırın bunu demiyorum tabii ama sembolik olmaktan öteye geçmeyecek uygulamalar yerine sonuç alıcı uygulamalara kafa yormayı tercih ederim. 

elektrik-faturasi.jpg

Öyle ya, elektrik fiyatlarını piyasaya bırakıp, tüketiciden ucuz yerine pahalıyı tercih etmesini istemek fazla naif kaçmıyor mu? Kurumların durumu biraz farklı oma orada da kurumsal tüketicilere ciddiye alınabilir bir havuç vermeniz lazım ki, Yeşil Tarife ciddiye alınan bir uygulamaya dönüşebilsin. 

EPDK Yeşil Tarife’yi açıkladı ama enerji sektörü yatırımcılarının asıl beklediği düzenleme, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme (YEKDEM) mekanizmasının yerine neyin koyulacağıdır. Bu kaynaklara fiyat alım garantisi verilmeyecekse bir an önce açıklansın.

Ya da birkaç revizyonla YEKDEM devam edecek ise bu da hemen netleştirilip duyurulsun. Çünkü enerji yatırımları çok uzun vadelidir. Hayata geçiriliş süreleri de çok kısa değildir. Mesele sadece inşaat değil. Hazırlık süreci de çok uzundur. Şayet süresi 31 Aralık 2020’de dolacak YEKDEM yerine getirilecek model bir an önce açıklanmazsa yatırımcıların gündemlerindeki projeleri kesin karara bağlamaları da ötelenip duracaktır. 

O yüzden umudum yok ama dilerim Yeşil Elektrik Tarifesi dişe dokunur bir ilgi görür.

Ama ondan da önemlisi umarım YEKDEM yerine gelecek destek modeli hemen açıklanır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar