1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yeşil toparlanma emisyonları yüzde 25 azaltabilir

Yeşil toparlanma emisyonları yüzde 25 azaltabilir

Pandemi sonrası yeşil toparlanmanın, 2030 için öngörülen sera gazı emisyonlarını %25’e varan bir oranda azaltabileceği kaydedildi.

Yeşil toparlanma emisyonları yüzde 25 azaltabilir

Enerji Günlüğü - Pandemi sonrası yeşil toparlanmanın, 2030 için öngörülen sera gazı emisyonlarını %25’e varan bir oranda azaltabileceği kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), tarafından yayımlanan Emisyon Açığı Raporu’na göre, şu ana kadarki gidişata rağmen pandemi sonrasında hayata geçecek yeşil bir toparlanma süreci, COVID-19'dan önce yürürlükte olan politikalara nazaran, 2030 için öngörülen emisyonları yüzde 25'e varan bir oranda azaltabilir.

Yeşil toparlanma, 2030 yılında emisyonları öngörülen 59 gigaton karbon dioksid eşdeğeri (GtCO2e) yerine 44 GtCO2e seviyesine indirebilir. Bu oran, 3,2°C küresel ısınma riski oluşturan koşulsuz Ulusal Katkı Beyanları’ndaki emisyon düşüş oranını önemli bir farkla geride bırakıyor.

HÜKÜMETLERE ÖNEMLİ ROL DÜŞÜYOR

Hükümetler, daha da iddialı bir hedef belirleyerek küresel ısınmayı 1.5°C ile sınırlamaya da katkıda bulunabilir. Paris Anlaşması uyarınca güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanlarına (Nationally Determined Contributions, NDC), yeni net sıfır emisyon taahhütlerini bir an önce ekleyip bu taahhütleri pandemi sonrası yeşil bir toparlanma planı ile birlikte hızlı ve sağlam faaliyetlerle yürüten hükümetler, bu hedefe ulaşabilirler.

KÜRESEL EMİSYONLAR GEÇEN YIL YENİ BİR ZİRVEYE YÜKSELDİ

Rapora göre, küresel sera gazı emisyonları geçen yıl yeni zirveye yükseldi. 2010 yılından bu yana ortalama yıllık %1,4 artan emisyonlar geçen yıl kısmen orman yangınlarının etkisi ile %2,6 artış gösterdi. 2019 yılında toplam sera gazı emisyonları 59,1 GtCO2e ile yeni zirveye çıktı. Değerlendirmeye göre, dünyada bu yıl ortalama 3 derece sıcaklık artışı beklenirken 2020 Kasım ayının tarihin en sıcak Kasımı olduğu duyurulmuştu. 2020 yılında ise azalan ekonomik faaliyet nedeniyle karbon emisyonlarının azalacağı tahmin ediliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler