1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. YFK kamu ihalesi uyuşmazlıklarını yargı öncesi karara bağlayacak

YFK kamu ihalesi uyuşmazlıklarını yargı öncesi karara bağlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu, kamu ihalesi uyuşmazlıklarını yargı sürecinden önce inceleyip karara bağlayacak. 

YFK kamu ihalesi uyuşmazlıklarını yargı öncesi karara bağlayacak

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu, kamu ihalesi uyuşmazlıklarını yargı sürecinden önce inceleyip karara bağlayacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu (YFK) Başkanlığının çalışma esaslarını yeniden düzenleyen yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Yönetmelik, 13 Mart 2012 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’i yürürlükten kaldırdı.

20 ŞUBAT VE SONRASI KAPSAM DAHİLİNDE

Yönetmeliğe göre Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarının ihale ettiği ve 20 Şubat 2020 itibarıyla sözleşmeye bağladığı yapım işleriyle ilgili anlaşmazlıkları, mahkeme sürecine gerek kalmadan, ilgili idarenin talebi doğrultusunda inceleyip karara bağlayabilecek. 

Kurul bu kapsamda sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belirli olmayan işlerin fiyatının tespiti; ihale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki uyumsuzluk; iş programı uyuşmazlıkları; fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması; sürenin uzatılması ve ödenek aktarılması; geçici ve kesin kabul işlemleri; gecikme halinde uygulanacak cezalar; yaptırılabilecek ilave işler ve iş eksilişlerinde ortaya çıkacak sözleşme anlaşmazlıkları gibi itilaflarda yetki sahibi olacak. 

BAŞVURULAR 60 GÜNDE KARARA BAĞLANACAK

Bu gibi itilaflarda, yüklenicinin başvurusunun en geç 30 gün içinde Kurul’a gönderilmesi gerekecek. Kurul da başvuruyu en geç 60 günlük süre içinde karara bağlayacak. 

Halihazırda yargıya intikal etmiş ya da Sayıştay incelemesine konu olmuş anlaşmazlıklar hakkında idareler Kurul’a başvuramayacaklar. Başvuru yapılsa bile Kurul görüş ve karar bildirmeyecek. 

Yönetmelik ayrıca, Yüksek Fen Kurulu’nun 17 üyesinden birinin mutlaka hukuk fakültesi mezunu olması zorunluluğunu getirdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler