1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldır istifa etmeseydi bu önemli anlaşmayı imzalayacaktı

Yıldır istifa etmeseydi bu önemli anlaşmayı imzalayacaktı

Enerji Günlüğü - Avrupa enterkonnekte elektrik şebekesi ile Türkiye elektrik enterkonnekte şebekesi SÜREKLİ SENKRON çalışmaya başlayacak. Konuya ilişkin...

Yıldır istifa etmeseydi bu önemli anlaşmayı imzalayacaktı

Enerji Günlüğü - Avrupa enterkonnekte elektrik şebekesi ile Türkiye elektrik enterkonnekte şebekesi SÜREKLİ SENKRON çalışmaya başlayacak. Konuya ilişkin anlaşma 15 Nisan tarihinde Brüksel'de imzalanacak.

Geçtiğimiz hafta ülke çapında yaşanan elektrik kesintilerinden sonra tartışmaların odağına yerleşen TEİAŞ gelecek hafta Avrupa'da çok önemli bir anlaşmaya imza atacak. Avrupa ortak elektrik ağı ENTSO-E ile HDSFİ arasında imzalanacak uzun vadeli anlaşmayla Türkiye'nin elektrik şebekesi sürekli senkron çalışır hale gelecek.

Anlaşma 15 Nisan Çarşamba günü saat 11.30 ila 13.00 arasında gerçekleşecek. Anlaşmanın imzalanmasıyla TEİAŞ, özellikle bazı bölgelerdeki ihtiyaçların giderilmesi ve yoğunlukların karşılanmasını içeren Üçüncü Elektrik Paketi'ni hayata geçirecek. TEİAŞ ayrıca, Avrupa Senkronize Alanı Çalışma Klavuzu'nda yer alan teknik standartları da çalışma ve dengeleme ağ kodlarıyla birlikte kalıcı olarak tamamlayacak. Yine TEİAŞ, ENTSO-E Gözlemci Üyeliği için başvuru yapabilecek.

Anlaşmanın imzalanmasıyla zaten dünyanın en büyük enterkonnekte elektrik şebekesi olan ENTSO-E Türkiye'nin de sürekli senkronize olmasıyla birlikte senkron alanını 75 milyon kişiye daha hizmet vererek daha da genişletecek.

Avrupa Senkronize alanının genişlemesi frekans kontrol rezervlerinin tek bir elektrik iletim sistemi tarafından tutulmasına ihtiyacını azaltacak ve AB'ni Akdeniz ülkeleri ile işbirliğinde yeni bir adım atılacak.

Enterkonnekte şebekenin, Avrupa ile sürekli senkron çalışmasına yönelik proje, geçtiğimiz günlerde TEİAŞ Genel Müdürlüğünden istifa eden Kemal Yıldır'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı bir projeler arasında yer alıyordu.

Mehmet KARA

KEMAL YILDIR'DAN TEİAŞ ÇALIŞANLARINA VEDA MESAJI

Önceki ve Sonraki Haberler