1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldırım: Enerji tüketimi demek, büyümek demek

Yıldırım: Enerji tüketimi demek, büyümek demek

Başbakan Binali Yıldırım, enerji tüketimi ve çeşitliliğinde artış sağlandığını belirterek, enerji tüketiminde artışın büyüme anlamına geldiğini söyledi.

Yıldırım: Enerji tüketimi demek, büyümek demek

Enerji Günlüğü - Başbakan Binali Yıldırım, enerjide kurulu güçte, tüketimde ve çeşitlendirmede artış sağlandığını belirterek, enerji tüketiminin büyüme anlamına geldiğini söyledi.

65. Hükümet programını TBMM'de açıklayan Binali Yıldırım, enerji konusunda son 14 yılda kurulu gücün de tüketim miktarının iki katına çıkarıldığını, yüzde 100 arttığını belirterek, 36 bin megavat olan kurulu gücün 72 bin megavata yükseltilirken, çeşitlendirmede yüzde 143 artış sağlandığını, kullanım miktarının ise 130 milyar kilovatsaatten 264 milyar kilovatsaate ulaştığını kaydederek, "Türkiye büyümüyor diyenlere en büyük cevap bu. Enerji tüketimi demek, büyümek demek." diye konuştu.

YERALTI KAYNAKLARI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

65. Hükümet programına göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde başta nadir toprak elementleri olmak üzere, Türkiye’de yer alan hammaddelerin aranması ve üretilmesine yönelik arama programı başlatılacak. Bu kapsamda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün yapısı güçlendirilecek. 

Yeraltı kaynaklarının ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayacak şekilde değerlendirilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılırken, tabii kaynakların etkin yönetimi ve ekonomiye katkısını artırmak amacıyla da Türk madencilik işlemleri e-Devlet Projesi kapsamında elektronik ortamda yürütülecek. 2019 sonuna kadar kademeli olarak enerji dışı doğal kaynaklar için kamu tarafından yapılan sondaj miktarının 200 bin metre seviyesine çıkarılması için de çalışmalarını sürdürecek olan bakanlık MTA’yı da daha işlevsel hale dönüştürecek. MTA, sadece Türkiye’de arama faaliyetinde bulunmayacak yurtdışında da madencilik faaliyeti yapabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.

KAYA GAZI İÇİN ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Hükümet programında kaya gazı konusunda kapsamlı araştırma faaliyetleri yürütüleceği, demir cevheri, mermer ve bor başta olmak üzere sanayi hammaddelerinin yurtiçinde arama ve üretimine öncelik verileceği ve başta nadir toprak elementleri olmak üzere Türkiye’de yer alan hammaddelerin aranması ve üretilmesine yönelik arama programı başlatılacağı açıklandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ YERLİ ÜRETİMİ ARTTIRILACAK

Yeni hükümet programına göre, enerji sektöründe girdi mahiyetinde olan ve üretilmesi yüksek katma değer sağlayacak hedef ürünler listesi çıkarılarak bunların üretimine yönelik yatırımları desteklenecek. Rüzgâr, güneş, hidroelektrik gibi alternatif enerji kaynakları üreten tesislerde kullanılan, makine ve teçhizatın yurtiçi üretiminin payını artırılacak.

İnorganik kimya, biyoyakıt, alternatif kompozit malzemeler gibi alanlarda Ar-Ge faaliyetlerini teşvik edilecek. Atıkların ekonomiye kazandırılmasına önem verilecek. 

ELEKTRİKLİ ARAÇ İÇİN BATARYA ÜRETİLECEK

Elektrikli araçlar için prototip batarya üretimini gerçekleştirilecek. 

Yüksek teknolojili ürünlere yönelik yatırımları ülkemize çekmek üzere serbest bölgelerin cazibesi arttırılacak. 

Yerli ürünler gibi ithal ürünlerin de sağlık, çevre, enerji verimliliğine dair teknik düzenlemelere uygunluğu sağlanacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler