1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yıldırım Holding’e 260 milyon dolarlık finans desteği

Yıldırım Holding’e 260 milyon dolarlık finans desteği

Enerji Günlüğü - Yıldırım Holding’in Kazakistan’daki madencilik faaliyetleri için EBRD ve Unicredit 260 Milyon Dolar finansman desteği verdi.Yıldırım...

Yıldırım Holding’e 260 milyon dolarlık finans desteği

Enerji Günlüğü - Yıldırım Holding’in Kazakistan’daki madencilik faaliyetleri için EBRD ve Unicredit 260 Milyon Dolar finansman desteği verdi.

Yıldırım Holding, 2013 yılında Kazakistan’ın Aktobe bölgesinde satın aldığı Voskhod krom tesislerinin dış kaynaklarca yeniden yapılandırılması çerçevesinde, European Bank of Reconstruction and Development (EBRD) ve UniCredit ile anlaşmaya vardı.

Voskhod tesislerinin dünya standartlarında Çevre, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı (ÇGS) kriterlerinin yanı sıra tüm teknik, vergisel ve hukuki ölçütleri de göz önünde bulundurarak yapılan değerlendirmenin ardından imzalanan sözleşme kapsamında EBRD tarafından iki yıl ödemesiz dönem dâhil toplam 12 yıl vadeli 260 Milyon ABD doları tutarında finansman sağlandı. Finansman kaynağının yüzde 50’sine ise UniCredit iştirak edecek.

EBRD ile yapılan kredi sözleşmesi, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov’un yanı sıra uluslararası hukuk ve finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin de katıldıkları bir törenle 23 Şubat Pazartesi günü Londra’da imzalandı. Finansman, Voskhod tesislerinin yeniden yapılandırılması amacıyla kullanılırken aynı zamanda genel çevresel ve operasyonel sağlık ile güvenlik standartlarının takviye edilmesi ve verimliliğin ve rekabet gücünün artırılması amacıyla değerlendirilecek. Finansman planı ayrıca, dünya standartlarında yeni maden ekipmanları alımıyla birlikte tesislerin genişletilmesini de içeriyor.

Kazakistan’ın kuzeybatısında bulunan Voskhod, krom cevheri üretime Temmuz 2009’da başladı. Yıldırım Holding’in 2013 yılı sonunda satın aldığı Voskhod krom cevheri madeni ile krom konsantre tesisi, son teknoloji bir yeraltı madeni ve bir cevher işleme tesisini kapsıyor. Tesis, yıllık 1 milyon ton cevher zenginleştirme kapasitesine sahip ve 1,5 milyon ton mertebesine artırılabilecek konumda.

Konuyla ilgili konuşan Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Yüksel Yıldırım şunları söyledi: “Grubumuz metal ve madencilik sektöründeki yatırımlarını 2013 yılı sonunda Kazakistan’daki Voskhod krom tesislerini satın alarak hızlandırmıştı. Söz konusu finansman, grubumuzun uluslararası anlamda temin ettiği ilk uzun vadeli kredi olmakla birlikte Kazakistan’daki madencilik sektörüne sağlanmış en uzun vadeli ve en yüksek montanlı kredi olma özelliğine de sahip. Bu finansmanla beraber bu denli büyük bir yatırım için EBRD’den kredi alan ilk şirket olmanın da haklı gururunu yaşıyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler