1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: 500 bin evin elektriği çöpten karşılanacak

Yıldız: 500 bin evin elektriği çöpten karşılanacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretecek santrallerin devreye girmesiyle 500 bine yakın evin elektrik ihtiyacının...

Yıldız: 500 bin evin elektriği çöpten karşılanacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretecek santrallerin devreye girmesiyle 500 bine yakın evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi. ITC firması tarafından kurulan Mamak Katı Atık Alanı ve Enerji Üretimi Tesisleri'nde incelemelerde bulunan Bakan Taner Yıldız, Türkiye'de her gün 50 milyon ton çöpün çıktığını belirterek, her bireyin günlük 1-2 kilogram civarında çöp ürettiğini söyledi. Bunların bertaraf edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Yıldız, "Bu tesis, çöpü fırsata dönüştüren tesislerin başında geliyor" diye konuştu.

Protestosu yapılamayan tek elektrik tesislerinin bunlar olduğuna dikkat çeken Yıldız, bunu önemsediklerini ve EPDK'dan şu ana kadar bu konuda 39 lisans alnıdığını açıkladı. 100 megavat (MW) civarında işletme ile 80 MW civarında inşa halinde işletmelerin varlığından sözeden Yıldız, "Bu işin muhtevası önemli. İster hayvansal atık, ister çöp isterse, tarım atıklarından olsun, bunların çevreye kazandırılması esas." dedi. Tesise 100 birimlik çöp girdiğini ve bunun 90 birimlik diliminin kullandığını vurgulayan Yıldız, halkın çöpleri ayrıştırarak, tasnif etmesini istedi.

Mamak Katı Atık Alanı ve Enerji Üretim Tesisi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Mamak da halen 500 bin ton karbondioksit azaltması yaptıklarını belirterek,"Mamak'ta her türlü değerlendirmeyi yapmak istiyoruz. Nükleer tehlikeli atıklar bertarafında kullanılan atıkların işlem dizaynını yapıyoruz. Fabrikanın da büyük kısmını yerli imkanlarla sağlıyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler