1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Akkuyu NGS devlet politikası

Yıldız: Akkuyu NGS devlet politikası

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali'nin uluslararası anlaşmalarla devlet politikası haline geldiğini...

Yıldız: Akkuyu NGS devlet politikası

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali'nin uluslararası anlaşmalarla devlet politikası haline geldiğini ve mutlaka kurulacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçimlere ve bakanlığının sona ermesine üç gün kala, memleketi Kayseri'de bir grup gazeteciyle buluştu. 7 yıllık bakanlığı süresince kendisini en çok heyecanlandıran projeleri Kuzey Irak (bölgeden çıkan petrolün Türkiye üzerinden dünyaya açılması), Akkuyu Nükleer Santrali (Ruslarla), Sinop Nükleer Santrali (Japonlarla), TANAP ve Hazar’daki petrol sahalarından hisse alınması olarak sıraladı. Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleşmesi, kamu elektrik santrallerinde rehabilitasyonlar ve özelleştirmeler, özel sektörde rüzgar, güneş santrali gibi atılımların da kendisini heyecanlandırdığını belirten Yıldız "En çok üzüldüğüm ise kazalar (Soma ve Ermenek facialara) oldu. Bütün sevincimi bir kefeye koysak, herhalde o kazaların üzüntüsü ancak karşılanabilir” dedi.

TAHKİMİ KAYBETSEK KINA YAKACAKLAR VAR

Bakan Taner Yıldız, Türkiye’nin doğalgaz fiyatı konusuna İran’a karşı yürütülen tahkim davasını kaybettiği iddialarına tepki gösterdi. Sürecin henüz sonuçlanmadığını belirten Yıldız, Türkiye lehine karar çıkmasının beklendiğini vurguladı. Yıldız şunları söyledi:

"Bende tahkimin karar verdiğine ilişkin bilgi yok. Tahkimde kaybetsek kına yakacakların olduğunu görüyorum. Bu, ülkenin kaybı olur. Kazandığımızda mum yakmazlar ama kaybettiğimizde kına yakacaklar var. Kendilerini ülke sevgisi adına bir daha çek etmeleri lazım. Tahkim gibi akreditasyonu olan bir yapı bunu ilan ettiğinde duymak istemesen de duyarsın. Duruşmaları bitti, sonucu bekliyoruz. Eksik teslimatın tamamlanması Kasım ayında olacak. Bundan 7 ay önceki bir konuyu yeni gündeme getiriyorsa, bunu dürüst bulmuyorum. Neredeyse İranlılar bile bizim haklı olduğumuzu düşünüyor. Türkiye’nin fiyat davasında kaybettiği bir şey yok."

İRAN GAZININ FİYATINDA İNDİRİM TALEBİ

İran gazının fiyatının pahalı olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Taner Yıldız, şöyle konuştu:

"Azerbaycan'dan piyasa fiyatlarına göre çok daha ucuza gaz alıyorduk. 120 dolara alınan doğalgazla Azerbaycan zarar ediyordu. Bizden ucuz alıyorsunuz, piyasa fiyatlarında almıyorsunuz dediler. Oturduk, 1,1 milyar dolar fark oluştu. İmza altına aldık, iki kardeş ülke tahkime gitmez dedik, o ödemeyi yaptık. İranlılara da Azerbaycan örneğini verdik. Sizden pahalı alıyoruz dedik, indirim istedik. Fakat tahkime gitti. Bu süreç 3-4 yıldır devam ediyor, haklı olduğumuza inanıyoruz. Onlar yeniden duruşma istediler. Tekrar anlaşabilir miyiz dediler. Biz yok dedik, bu karar neyse açıklansın. Daha fazla gaz satmak istediler. Fiyat teklifi almadan daha fazla gaz için İran’la anlaşmayacağız."

ELEKTRİK SİBER SALDIRIYLA KESİLMEDİ

Bakan Taner Yıldız, Mart ayı sonunda Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinin hatırlatılması üzerine, arızanın siber saldırı (hacker'lık) ile ilgisi olmadığını belirtti. Sisteme duyulan aşırı güvenin bu sorunun yaşanmasına yol açtığını ifade eden Yıldız, "Bütün ihtimalleri kapatıcı bir üslup taşıdığımız için bunu söylüyoruz. Kesintinin sebebini söyledik. Gereksiz bir özgüven olmuştur dedik. Bununla ilgili tereddüt söz konusu değil. Arızanın izahını yaptık. Bu arıza dış etmenli olmadı, hackerla olmadı" ifadelerini kullandı. Elektrik kesintisi sırasında bazı santrallerin çalışmadığı iddialarının asılsız olduğunu belirten Taner Yıldız "Çünkü bunun büyük cezaları var. İhaleyi alamamış santraller çalışmadı. 31 Mart’taki hadise, sisteme aşırı güvenden, nasıl olsa bir şey olmaz demekten kaynaklı bir arızadır. Elektrik arz sıkıntısı yok, daha fazlasını tedarik gücümüz var" ifadelerini kullandı.

BATI TÜRK AKIMI'NI MEYDAN OKUMA SAYIYOR

Rus gazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşımak üzere planlanan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Yıldız şöyle konuştu:

"Batı, bu projeyi bir meydan okuma olarak algılıyor. Bu Avrupa'nın gaz ihtiyacını karşılayacak projelerden biridir. Rusya 63 milyar metreküp gaz aktarımı yapacağını söylüyor. Batı Hattı'nının yerine ikame edilecek bir hattan bahsediyoruz. Yeni bir gaz miktarı değil. Bundan sonrasıyla alakalı kısımlar Avrupa’nın problemi."

AB'nin Türk Akımı projesine isterse siparişlerini vereceğini istemiyorsa vermeyeceğini kaydeden Yıldız, "Türkiye bu konunun tarafı değil. Tarafı olmayan bir konuda Türkiye’nin ön alması isteniyor. Türkiye kendi ihtiyacını karşılamak üzere anlaşmasını yapacak" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN VERECEĞİ İZİNLER

Türk Akımı'nın Bulgaristan'dan Türkiye'den geçecek 190 kilometrelik kısmının koordinatlarıyla alakalı yazışmaları Dışişleri Bakanlığı'nın yapacağını kaydeden Bakan Yıldız, "İzinler tamamlandıktan sonra Rusların yaptığı anlaşma gereği Doğu Karadeniz’den başlar, Türkiye’ye gelir. Diğer 3 boru hattı ile alakalı konuşmuyoruz şu anda. Diğer 3’ü Türkiye’den devam edecek olan boru hatları" ifadelerini kullandı.

YERLİ KÖMÜRDEN VAZGEÇMEYİZ

Kömür madenlerinde yaşanan vahim kazaların yerli kömürden vazgeçmeyi gerektirmediğini belirten Taner Yıldız şöyle dedi:

"Kömür konusunda inatçıyız. Yerli kömürden vazgeçmek, ülkemize bir ihanet olur. Kazalardan vazgeçmemiz lazım. 202 yeraltı ocağı kapatıldı. 14 milyar ton tespit edilmiş rezerv var. Dünya bunu 2 yılda çıkartıyor. Biz yüz yılda çıkartacağız diyelim. Bugünkü değeri 7 trilyon dolar. 100 yılda 5 trilyon dolar da olsa, bu değerden vazgeçmemeliyiz. Yerli kömürden vazgeçersek yerine doğalgaz, başka şeyler almak lazım."

İşin kolayına kaçmadıklarını vurgulayan Yıldız, "Enerji Bakanı için en kolay iş problemsiz doğal gaz kullanmaktır. İthalat yapar, çayını kahvesini içer ama bu kolay iş, doğru iş değil. Benim zora talip oluşumu cezalandırmamak lazım. Yerli kömürün çıkarılması, istihdamın da artması anlamına geliyor. Kimse yatırıma dönüşen 40 milyar TL’yi söylemiyor" diye konuştul.

KAYIP KAÇAK YASASI ÇIKMALI

Kayıp Kaçak Yasası'nın mutlaka çıkarılması gerektiğini yineleyen Bakan Taner Yıldız, bu yasayla vatandaşın kayıp kaçak elektriğe karşı dava açma hakkının elinden alındığı iddialarını şöyle değerlendirdi:

"Kimsenin kanunla dava açma hakkı elinden alınamaz. Mahkemeler de o açılacak dava ile ilgili düzenleme yapılabilir. Dava açma hakkıyla ilgili değil. Bu bir maliyet unsuru, ben Doğu'da veya İzmir’de ödemeyenin ödeyene rahatsızlık verdiğini biliyorum. O yüzden gidip vatandaşımıza kul hakkıdır, devlet hakkıdır, ödeyin diyoruz."

AKKUYU NÜKLEER, BİR DEVLET POLİTİKASI

Akkuyu Nükleer Santrali’nin bir devlet politikası haline geldiğini ifade eden Bakan Taner Yıldız, bu santralin kesinlikle tamamlanacağını söyledi. Yıldız, "Herhangi bir farklı anlayışın bunu iptal ettirmesi mümkün değil. Uluslararası anlaşma ile yapılmış bir konu. Engellemek isteyenler konusunda içerideki sıkıntı, dışarıdakinden daha büyük. Ama yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

IŞİD KUZEY IRAK ÇALIŞMALARINI ENGELLEDİ

Türkiye'nin Kuzey Irak Bölgesi’ndeki enerjiyle ilgili çalışmalarına IŞİD (Bakan, DAİŞ ifadesini kullanıyor) terörü nedeniyle ara vermek zorunda kaldığını belirten Yıldız şunları söyledi:

"DAİŞ’in oluşturduğu terör, bizim oradaki çalışmalarımızı etkiledi. Güvenlik gerekçesiyle Kuzey Irak’taki çalışmalara ara verildi. Hatta Musul olaylarından önce ara verdik. Çalışmalara devam edilmesine müsaade edemezdik. Kandil Dağı eteklerine ise terör ve çözüm süreci tamamlanmadan girilemez. Çalışmalar çözüm yapıldıktan sonra başlayabilir."

Sinop'a kurulacak nükleer santrale EÜAŞ’ın kuracağı bir şirketin ortak olacağını kaydeden Yıldız, "Sinop (nükleer) için Kanun çıktı. Proje şirketi kurulma aşamasına geldi. Seçim bitsin, bir müddet sonra Türk ortak olur" diye konuştu.

Tübitak’ta lityum-iyon pille ilgili çalışmalar yapıldığını kaydeden Bakan Taner Yıldız, "Dünya yakıt pilleri ile çalışmasını tamamlamış değil. Elektrikli araçların yaygınlaşmasında bir sıkıntı görmüyoruz. Rahatlıkla teradik noktaları oluşturulabilir" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler