1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Akkuyu’ya kazmayı Mart`ta vuracağız

Yıldız: Akkuyu’ya kazmayı Mart`ta vuracağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali projesine kazmayı Mart veya Nisan’da vurmayı düşündüklerini...

Yıldız: Akkuyu’ya kazmayı Mart`ta vuracağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali projesine kazmayı Mart veya Nisan’da vurmayı düşündüklerini söyledi.

Nükleer Mühendislik Eğitimi almak için Rusya'ya gidecek öğrencileri ve ailelerini bakanlıkta kabul eden Bakan Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali projesine kazmayı Mart veya Nisan’da vurmayı düşündüklerini söyleyerek, “Projeye ne zaman kazma vurulacağına ilişkin biz Mart veya Nisan ayında kazmayı vurmayı istiyoruz. Bu nükleer güç santralinin binasının asıl o kor tabakasının temeli anlamına gelmeyebilir ama liman inşaatının ve nükleer köyün inşaatını Mart veya Nisan ayında atmış olmamız lazım. Bu hem lojistik hizmetleri hızlandıracak hem de nükleer güç santralinin yapımıyla alakalı istihdamı, oradaki çalışanların barınabilecekleri, her türlü sosyal donatısıyla beraber yaşayabilecekleri, havuzuyla, sinemasıyla, sosyal yaşamıyla beraber bulunabilecekleri bir proje gerçekleştirilecek" dedi.

HAZIRLIK SÜRECİ ÇOK FARKLI OLAN BİR SEKTÖR

Bakan Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin geciktiğiyle ilgili hazırlık süreci çok farklı olan bir sektör olduğuna dikkat çekerek, “Özel dizaynın, ÇED ile alakalı inşaat ruhsatı ve lisansıyla alakalı Türkiye'nin daha önce yaşamadığı bir süreci hep beraber yaşıyoruz. Bir kısım yanlışlıklarla beraber ÇED süreci önümüzde ay tamamlanmış olacak. İnceleme ve değerlendirme komisyon üyesi 56 kurumun da talepleri karşılanmak zorunda. Düzeltme çalışmaları da kısmen uzun sürdü. Ama biz hem inşaat hem de elektrik üretimiyle alakalı hedeflerimizi değiştirmek istemiyoruz” dedi.

HAZIRLIK UZUN SÜRDÜ AMA ELEKTRİK ÜRETİMİNİ GECİKMESİNİ İSTEMİYORUZ

“Hazırlık süreci fazla olmuş olabilir ama özellikle hem inşaatın hem de elektrik üretiminin gecikmemesini istiyoruz” diyen Bakan Yıldız, inşaat lisansı alındıktan sonra sahada nükleer ada ve türbin adası inşaatına başlanacağını ve adaya liman ve nükleer bir köy kurulacağını söyledi. Bu köyde 4 bin kişinin yaşayacağını ve Santral çalışanlarının, mühendislerin, işçilerin barınacağı ve her türlü sosyal tesislerin olduğu bir köy olacağını belirtti.

GEÇEN YIL ENERJİYE 14 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPILDI

Enerji sektörünün yalnızca elektrik üretimiyle uğraşan bir sektör olmadığını belirten Yıldız,“Çok stratejik ve ülkelerin bugün savaşa gerekçe olarak kullandığı petrol ve doğal gaz gibi kaynaklara ulaşım ve her şeyden önce bütün mücadelelerin olduğu bir sektörde bulunuyoruz. Türkiye uluslararası sermaye ile beraber büyüyen ve enerji sektöründeki yaptığı yatırımları bütün yurda yayan bir yapıyı kurdu. Yalnızca geçen yıl 14 milyar liralık yatırım yapıldı enerji sektöründe. Bu şiddet olaylarının yabancı ve uluslararası sermayeyi uzaklaştırmayla alakalı bir hedefi de var" açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler