1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yıldız: Bor madenlerini satmayacağız

Yıldız: Bor madenlerini satmayacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bor madenlerinin kesinlikle özelleştirilmeyeceğini Eti Madencilik Bor ve Asit Fabrikaları'nda...

Yıldız: Bor madenlerini satmayacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bor madenlerinin kesinlikle özelleştirilmeyeceğini Eti Madencilik Bor ve Asit Fabrikaları'nda borlu soda ürettiklerini ve yurtdışından 250 bin ton sipariş aldıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ile birlikte, Bandırma İlçesi'nde bulunan Eti Madencilik Bor ve Asit Fabrikaları'nı ziyaret etti. Yetkililerden bilgi alan Bakan Yıldız, İşletme Müdürü Recep Şekerci'nin eşliğinde fabrikayı gezdi.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Yıldız, dünyadaki bor rezervinin yüzde 71'inin Türkiye'de olduğuna dikkat çekti. Yıldız, bor madenlerinin kesin olarak özelleştirilmeyeceğini vurgulayarak, hizmet alımlarının özelleştirme anlamını taşımadığını belirtti.

‘Boru özelleştirecek misiniz?' sorusu ile sık sık karşılaştığını dile getiren Yıldız, “Bor madenlerini özelleştirmeyeceğiz. Yalnız bor tesisleriyle alakalı zaman zaman hizmet alımları oluyor. Hizmet alımlarını boru özelleştiriyorlar diye takdim edenler hem kendilerini, hem kamuoyunu yanıltanlardır. Ben burada bu işin sorumlusu olarak söylüyorum, biz boru özelleştirmeyeceğiz. Hizmet alımlarıyla bir kısım özel sektörün burada yer almasını yanlış yorumlamayacağız” dedi.

BORLU SODADAN 250 BİN TON SİPARİŞ ALDIK

Bakan Yıldız, Eti Madencilik Bor ve Asit Fabrikaları'nda yapılan çalışmaları da kısaca anlatarak, “Eti Holding 2013 yılında yaklaşık 835 milyon dolarlık ciro, 835 milyon lira kar yaptı. Böylesine katma değeri yüksek işletme Türkiye'de çok az. Karlılık açısından Türkiye'nin ilk 10'unda bulunuyor. Bizim son 12 yılda Ak Parti hükümetlerinde ihracatımız 4 kat arttı. Karlılığımız da 27 kata ulaştı. Bu şirket Türkiye'nin hazinesine, maliyesine en fazla kar koyan işletmemizdir” dedi.

Borlu sodayı tanıttan Yıldız, yurt dışından 250 bin ton sipariş aldıklarını ve borlu sodanın yurtdışında büyük kabul göreceğini belirtti.

TAŞERON YASASI SON OLAYLARA TAKILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tesisleri gezdiği sırada fabrikada çalışan bir işçi ‘Taşeron Yasasının' ne zaman çıkacağı sordu. Yıldız işçiye, “Meclisin gündemini biliyorsunuz. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri de var. Bu arada sağ olsun Faruk Çelik Bakanımız da bu konuda yoğun çalışması var. Hepimizden daha fazla bir an önce çıkmasını istiyor. Meclisin gündemini yakalaması lazım. Bizim de kanunlarımız var. Bekliyor. İşte Türkiye'nin son 4-5 ayda yaşadığı olaylar ne yazık ki meclis gündemini etkilemiştir. Ama gündemde ilk fırsatta yerini alacaktır” diye cevap verdi.

HAVRAN'DA 20 MİLYON TON CİVARINDA BAKIR VE MOLİBDEN REZERVİ

Öte yandan Balıkesir Havran ilçesinde Özdoğu Kuzey Ege Bakır İşletmeleri firmasına ait tesisin açılışını yaparken yaptığı konuşmada Bakan Yıldız, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün, Havran ilçesinde, 10 bin metre derinlikte 20 milyon ton civarında bakır ve molibden rezervi tespit ettiğini bildirdi.

Yıldız, bu şirketin 75 milyon dolarlık yatırım yaptığını belirterek yatırımın, bir o kadar da yıllık ihracat miktarıyla desteklendiğini söyledi.Enerji Bakanı Yıldız, ''MTA, 10 bin metrede sondajla burada yaklaşık 20 milyon tonluk bakır, molibden rezervi tespit etti. Kamu bulup özel sektör işletecek. Yapı bu. Tükettiğimiz bakırın yüzde 80'ini ithal ediyoruz. Bunun mutlaka ithalatının engellenmesiyle ilgili yeni sahaların açılması gerekiyor. Yılda 1,2 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bu tesis, ekonomimize büyük katkılar sağlayacak." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler