1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yıldız: Düşük rüzgârlı sahalar da değerleniyor

Yıldız: Düşük rüzgârlı sahalar da değerleniyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılında rüzgar enerjisinde 20 bin MW'lik kurulu güce ulaşmasını hedeflediklerini,...

Yıldız: Düşük rüzgârlı sahalar da değerleniyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılında rüzgar enerjisinde 20 bin MW'lik kurulu güce ulaşmasını hedeflediklerini, daha düşük rüzgar alan sahaların da teknoloji sayesinde değerlendiğini söyledi. 

Taner Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Konferansı'na (TÜREK) gönderdiği mesajda, sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerji kaynaklarından mümkün olduğu kadar çok faydalanılmasının, Türkiye'nin enerji politikalarının temel noktalarından birini teşkil ettiğini belirtti. Türkiye'nin yenilenebilir enerjiden maksimum ölçüde yararlanması hedefinde rüzgar enerjisinin de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Taner Yıldız, şunları söyledi:

"Enerji arzının sürekliliğini sağlamak; enerjiyi en etkin ve verimli bir şekilde kullanma temeline dayanan sürdürülebilir, uygulanabilir ve uzun vadeli doğru enerji politikalarının oluşturulmasıyla mümkün. Sürekli artan enerji talebini karşılamak ve ithalatı azaltmak için, var olan bütün potansiyelimizi en kısa sürede devreye almak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın tamamından yararlanmak durumundayız."

Global enerji piyasasının dinamiklerinin gittikçe artan bir şekilde gelişmekte olan ekonomiler tarafından belirlenmekte olduğunu ifade eden Bakan Taner Yıldız, "Fosil yakıt fiyatlarındaki artış seyri, iklim değişikliği eksenli kaygılar ile birlikte enerji sektöründe gerek arz, gerekse talep tarafında yeni mevzuat ve uygulama tedbirlerini gündeme getirmektedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve nükleer enerji projeleri küresel ölçekte artmaktadır. Ayrıca yeni enerji teknolojilerinin ticarileşme süreci hususunda çalışmalar hız kazanmıştır" diye konuştu.

DÜNYADA RÜZGARA YILDA 150 MİLYAR DOLAR

OECD dışı ekonomilerin küresel rüzgar enerjisinin 2030 yılında yüzde 17’sini üretmesinin beklendiğini, ifade eden Bakan Taner Yıldız, "2050 yılında da bu oranın artması bekleniyor" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın rüzgar enerjisi için bir Teknoloji Yol Haritası hazırladığını aktaran Yıldız, "Toplam 300 GW olan mevcut rüzgar enerjisi kurulu gücü, yol haritasında belirtilen vizyonun gerçekleşebilmesi için sekiz-on kat artış göstermelidir. 2012 yılında 78 milyar dolar olan toplam yatırımın, yılda 150 milyar dolara ulaşması bekleniyor" dedi.

AZ RÜZGARLI YERLER DE DEĞERLENİYOR

Rüzgar enerjisi teknolojisindeki gelişmlerin de son derece önemli olduğuna değinen Bakan Taner Yıldız, türbinlerin daha yüksek, güçlü ve hafif olarak üretildiğini, daha düşük güçteki rüzgarın da elektriğe dönüştürülebildiğini, bu sayede en iyi rüzgar alan bölgelerin dışına da türbin kurmanın mümkün hale geldiğini anlattı.

RÜZGAR CARİ AÇIĞI 600 MİLYON DOLAR AZALTIYOR

Türkiye ekonomisinin gelişiminde enerji sektörünün başat bir faktör olmasıyla birlikte, bu sektöre yönelik yerli ve yabancı yatırımcı ilgisinin arttığına dikkat çeken Bakan Taner Yıldız şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’nin ekonomik büyüme hızı, artan elektrik talebi ve rekabetçi piyasa yapısı, yatırımlar açısından cazip bir ortam sunmaktadır. Bu cazip ortamın somut sonuçlarını almak için 11 yılda çok önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Liberal bir piyasa hedefi doğrultusunda sektörle birlikte yaptığımız bu yasal düzenlemelerin sonuçlarını aldık. 11 yıl önce neredeyse yok düzeyde olan rüzgar kurulu gücü bugün 2600 MW’ı geçmiştir. Bugün memnuniyetle söylemeliyim ki, rüzgardan ürettiğimiz elektrikle yılda en az 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yapıyoruz."

2023 RÜZGAR GÜCÜ HEDEFİMİZ 20 BİN MW

Türkiye elektrik piyasasını dünyanın en hızlı gelişen piyasalarından biri olarak nitelendiren Taner Yıldız, artan talebi karşılamak için 2020 yılına kadar ihtiyaç duyulan yatırım tutarını 120 milyar dolar olarak belirtti. Yatırımların rekabetçi piyasa koşullarında özel sektör eliyle yapılmasını öngördüklerini yineleyen Bakan Taner Yıldız, mesajına şöyle devam etti:

"Yenilenebilir enerji alanında özellikle rüzgar enerjisi ve hidroelektrik enerjisine yönelik pek çok yatırım fırsatı bulunmaktadır. Yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından son yıllarda özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarına gösterilen ilgi artmaktadır. 2023 hedefimiz rüzgar kurulu gücünün 20 bin MW’a ulaşmasıdır. Bu hedefi yakalamak için, kamu ve özel sektörle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmayla lisanssız elektrik üretimindeki sınırı 1 MW’a çıkardık. Ayrıca santral yapımında yerli ekipman kullanılması durumunda ilave teşvik mekanizması geliştirdik. Bunun Türkiye’de mekanik ve elektro-mekanik aksam imalatı yapmak isteyen yatırımcılar için olduğu kadar, yerli sanayimizin yeni ve temiz teknolojilere aşinalığını artırması açısından önemli bir açılım sağladığına inanıyorum."

YENİLENEBİLİRE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı için Türkiye'deki bankaların yanı sıra, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları tarafından düşük faizli kredi imkanı sağlandığını kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şöyle devam etti:

"Yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra enerji verimliliği projelerine de finansman desteği, yerli ve uluslararası bankalar tarafından sağlanmaktadır. Bu finans imkanları her geçen gün daha da artmaktadır. Dolayısıyla, ülkemizde, bu temiz enerji üretiminin artmasında söz konusu finans kurumları önemli bir rol oynamaktadır."

YÜKSEK GELİŞİM POTANSİYELİ VAR

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TÜREK'e gönderdiği mesajı şöyle noktaladı:

"Türkiye’nin artan elektrik talebi, yasal mevzuatı, global pazarlara yakınlığı ve ENTSO-E üyeliği ile sınır ötesi elektrik ticareti imkanının sağlanması göz önüne alındığında; Türkiye Yenilenebilir Enerji Piyasası’nın yüksek bir gelişim potansiyeline sahip olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum."

Önceki ve Sonraki Haberler