1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Yıldız: Enerji maliyetinde 300 milyon dolarlık zarar gerçekleşti

Yıldız: Enerji maliyetinde 300 milyon dolarlık zarar gerçekleşti

Enerji Günlüğü - MTA'nın Ankara'da Sincan-Yenikayı, Çamlıdere-Tatlak, Ayaş-Bayat ve Kızılcahamam-Gümele kuyularının üretime açılması dolayısıyla...

Yıldız: Enerji maliyetinde 300 milyon dolarlık zarar gerçekleşti

Enerji Günlüğü - MTA'nın Ankara'da Sincan-Yenikayı, Çamlıdere-Tatlak, Ayaş-Bayat ve Kızılcahamam-Gümele kuyularının üretime açılması dolayısıyla Sincan Yenikayı jeotermal sondajında yapılan açılış törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Mısır'daki darbenin enerji maliyetinde 300 milyon dolarlık zarara yol açtığını belirtti.

Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, petrol fiyatlarındaki artış ile ilgili soruları yanıtlayarak, enerji maliyetlerinin kendi çıplak maliyetleri ile değil, Suriye, Mısır ve Libya gibi ülkelerin yükünü taşıyarak, belirlendiğini ifade etti.

Afşin Elbistan sahası ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, son konjonktürde uluslararası yatırımcıların projelerden tamamen çekileceğini söylemenin doğru olmadığını ve makul karla verildiğinde yatırımcının geleceğini kaydetti. Türkiye’nin hala yatırımlar açısından avantajlı olduğunu bildiren Bakan Yıldız, “Yerli sermayenin projeyi yapması bizim de tercihimiz, önce onlara teklif ediyoruz. Ancak Çin de var başka ülkeler de var. Bu yatırım ortada kalmaz” diye konuştu.

TAQA’nın erteleme kararı aldığı gün Yönetim Kurulu’nda yatırım kararı alınmasının beklendiğini söyleyen Bakan Yıldız, “2014 yılına kadar biz yolumuza devam edeceğiz. 2014’e kadar bekleyemeyiz” dedi.

Bakan Yıldız, kendileri için önemli olanın adayların sermaye yapıları ile birlikte gelmesi olduğuna işaret ederek, “Teknolojisi ile de gelen yatırımcılara, ‘yap-yönet işlet, bizden istediğiniz varsa yapalım’ diyoruz” dedi.

TAQA firmasının fizibilitelerinde herhangi bir olumsuzluk görmediğini ve aksine projenin fizibıl olduğunu düşündüğünü vurgulayan Bakan Yıldız, tercihlerinin siyasi olmasını istemediğini çünkü bunun ülkelerin siyasi hafızası açısından iyi olmadığını ifade etti. Bakan Yıldız, TAQA ile sorunun teknik olmadığını belirterek, Çin ve G.Kore gibi ülkelerle görüşmelere başlandığını söyledi.

Sorular üzerine Bakan Yıldız, Konya Karapınar’da 1,8 milyar tonluk bir kömür potansiyeli olduğunu ve ister firmalar bazında ister hükümetlerarası müzakerelere açık olduklarını kaydetti. Bakan Yıldız, Slovakya Cumhurbaşkanı’nın da projeye ilgi gösterdiklerini bildirdiğini ve kendilerine gelecek firmaların sermaye yapısı ile gelmesi gerektiğini yineledi.

ANKARA'DAKİ JEOTERMAL KAYNAKLAR

Ankara ilinin termal ve sağlık turizmi merkezi olma hedefi çerçevesinde Bakanlıkça Ankara ili ve civarında başlatılan jeotermal (sıcaksu) arama çalışmaları kapsamında;

Güdül Çağa-Çobanhamamı, Polatlı-Çağlayık, Çubuk-Özlüce, Beypazarı-Merkez, Çamlıdere-Tatlak, Ayaş Bayat-Başbereket, Kızılcahamam Gümele ve Sincan Kayı bölgelerinde jeotermal sondajlar yapılarak termal ve sağlık turizmi amaçlı yatırım yapılabilecek jeotermal kaynaklar elde edildi.

Bu kaynaklardan Güdül Çağa-Çobanhamamı Ankara Özel İdaresi adına yapılmış, Çubuk-Özlüce, Polatlı Çağlayık, Beypazarı Merkez kaynakları ihale edildi. 

Sondajları tamamlanan ve bugünkü törenle üretime açılan Çamlıdere-Tatlak, Ayaş Bayat-Başbereket, Kızılcahamam-Gümele, Sincan-Kayı jeotermal kaynakları ise yatırımcıya ihale usulü ile devredilecek.

Devredilen ve devredilecek olan Ankara’daki tüm bu kaynaklar ile yaklaşık 25.000 yatak kapasiteli 20 adet termal ve sağlık tesisleri yatırımları yapılabilecek. Tüm bu tesislerin yaklaşık yatırım maliyeti 1 milyar dolar olup yaklaşık 6000 kişiye doğrudan istihdam sağlanmış olacak.

ANKARA GÜDÜL İLÇESİNDE YAPILAN JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

Ankara Güdül Çağa Çobanhamamı-1 Kuyusu;

Sıcaklık :  58,5°C

Debi   :  50 lt/s

Derinlik    :  175,5 m

Ankara Güdül Çağa Çobanhamamı-2 Kuyusu;

Sıcaklık :  58°C

Debi   :  60 lt/s

Derinlik    :  553 m

Bu kuyudan elde edilen jeotermal akışkan ile . Ankara şartlarında 750 konut, 40 dönüm sera ısıtması sağlanabilecek ya da yatak başına günlük 1 ton su temel alındığında 8.000 yatak kapasiteli termal tesislerin ihtiyacı karşılanabilecektir.

Kaynağın şimdiki sahibi: Ankara İl Özel İdaresi

ANKARA POLATLI İLÇESİNDE YAPILAN JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

Ankara Polatlı Çağlayık Kuyusu;

Sıcaklık :  42,5°C

Debi   :  17 lt/s

Derinlik    :  236 m

Bu kuyudan elde edilen jeotermal akışkan ile 1 kişinin bir günlük ihtiyacı olan termal su 1 ton kabul edildiğinde yaklaşık 1.500 yatak kapasitesine sahip termal tesis kurulabilecektir.

Kaynağın şimdiki sahibi: Polatlı Belediye Başkanlığı

ANKARA ÇUBUK İLÇESİNDE YAPILAN JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

Ankara Çubuk Özlüce Kuyusu;

Sıcaklık :  42°C

Debi   :  30 lt/s

Derinlik    :  641 m

Bu kuyudan elde edilen jeotermal akışkan ile 1 kişinin bir günlük ihtiyacı olan termal su 1 ton kabul edildiğinde yaklaşık 2.500 yatak kapasitesine sahip termal tesis kurulabilecektir.

Kaynağın şimdiki sahibi: Çubuk Belediye Başkanlığı

ANKARA BEYPAZARI İLÇESİNDE YAPILAN JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

Ankara Beypazarı Merkez -1 Kuyusu;

Sıcaklık :  87°C

Debi   :  5 lt/s

Derinlik    :  1500  m

Her iki kuyudan elde edilen jeotermal akışkan ile 1 kişinin bir günlük ihtiyacı olan termal su 1 ton kabul edildiğinde 750 yatak kapasitesine sahip termal tesis kurulabilecektir.

Kaynağın şimdiki sahibi :  NOM Müh. Proje İnş. Ve Tur. San. Tic. Ltd. Şti. 

ANKARA ÇAMLIDERE İLÇESİNDE YAPILAN JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

Ankara Çamlıdere Tatlak -1 Kuyusu;

Sıcaklık :  43°C

Debi   :  100 lt/s

Derinlik    :  1020 m

Ankara Çamlıdere Tatlak -2 Kuyusu;

Sıcaklık : 56,1°C

Debi   :  7 l/s

Derinlik    :  1367,5 m

Her iki kuyudan elde edilen jeotermal akışkan ile 1 kişinin bir günlük ihtiyacı olan termal su 1 ton kabul edildiğinde 8.000 yatak kapasitesine sahip termal tesis kurulabilecektir.

Kaynağın şimdiki sahibi :  MTA tarafından ihale edilecek 

ANKARA AYAŞ İLÇESİNDE YAPILAN JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

Ankara Ayaş Bayat(Başbereket)-1 Kuyusu;

Sıcaklık : 41°C

Debi   :  185 lt/s

Derinlik    :  200 m

Ankara Ayaş Bayat(Başbereket)-2 Kuyusu;

Sıcaklık : 41°C

Debi   :  60 lt/s

Derinlik    :  750 m

Bu kuyudan elde edilen jeotermal akışkan ile 1 kişinin bir günlük ihtiyacı olan termal su 1 ton kabul edildiğinde yaklaşık 15.000 yatak kapasitesine sahip termal tesis kurulabilecektir.

Kaynağın şimdiki sahibi :  MTA tarafından ihale edilecek 

ANKARA KIZILCAHAMAM İLÇESİNDE YAPILAN JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

Ankara Kızılcahamam Gümele Kuyusu;

Sıcaklık :  53°C

Debi   :  15 lt/s

Derinlik    :  1500 m

Bu kuyudan elde edilen jeotermal akışkan ile 1 kişinin bir günlük ihtiyacı olan termal su 1 ton kabul edildiğinde yaklaşık 1.250 yatak kapasitesine sahip termal tesis kurulabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler