1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Enerjide her yıl 15 milyar dolar tasarruf yapabilliriz

Yıldız: Enerjide her yıl 15 milyar dolar tasarruf yapabilliriz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide her yıl 15 milyar dolar tasarruf yapma imkanı olduğunu ve bunun hep beraber yapılması...

Yıldız: Enerjide her yıl 15 milyar dolar tasarruf yapabilliriz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjide her yıl 15 milyar dolar tasarruf yapma imkanı olduğunu ve bunun hep beraber yapılması gerektiğini söyledi.

Gebze ilçesindeki otelde düzenlenen Enerji Verimli Sanayii Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda enerji konusunda yaklaşık15 milyar lira tasarruf sağlayabileceğini ifade eden Yıldız, "Bizim ölçümleyebildiğimiz bu. Her yıl ama 15 milyar lira. Arkadaşlar15 milyar lirayı değil, yaklaşık 7 milyar doları bulmak için 70 ülke gezdiğimiz oluyor. Buyrun, hep beraber bunu yapma imkanımz var.Toplumun her katmanının, her kesiminin katkı yapabileceği bir işten bahsediyoruz. Biz 3 yatırımcımızın bile ayağına giderek bunları anlatmaya hazırız çünkü elimizdeki en önemli yerli kaynak. Şimdi bizyerli kaynağı yönetmeye çalışıyoruz. O da enerji verimliliği ve tasarrufu. O yüzden değerli arkadaşlar büyüyen, gelişen Türkiye'nin,Sayın Başbakanımızın, 11 yıldan beri bu ülkenin iradesine konaniradenin sonuçlarını enerji sektöründe de almamız gerektiğini söylemizgerekiyor. Bunu mutlaka yapmamız lazım." dedi.

YÜZDE 1 ENERJİ TASARRUFU 10 AB ÜYESİ ÜLKENİN ENERJİSİNİN YARISINA EŞİT

Türkiye'de ortalama yüzde 1 enerji tasarrufu yapılmış olsa dahi 10 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin kullandığı enerjinin yarısına denk geldiğini vurgulayan Yıldız, "Türkiye'de 2,5 milyar kilovat saate denk geliyor, yaklaşık irili ufaklı 25 baraja karşılık geliyor. Toplam 500 megavatlık santralle beraber elde edebilirsiniz. Konuştuğumuz yalnızca yüzde 1. Eğer hedeflediğimiz yılda 6,5 milyar liralık rakamı ve 10 yılda 65 milyar liralık tasarrufu yalnızca sanayide elde edersek, bunun ne kadar faydası olduğunu hep beraber görürüz. Bu projenin paydaşlarını çoğaltmamız gerekiyor. Kimler var? Kamu, özel sektör var. Yaptığı yatırımları 2 ayda,2 yılda toplamda 4 yılda amorti edecek sanayicilerimiz var. Bundan menfaat sağlayacak, bu sistemi satacak, kullanacak olanlar var. Herkes kazanacak ama biz kamu olarak herhangi kamu payı ayırmayacağız. Şimdi çok önemli bir şey. Bunun paydaşlarını mutlaka artırmamız lazım." dedi.

GÜÇLÜ SANAYİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRICI KİTAPÇIK BASILDI

Bakan Yıldız, proje kapsamında güçlü sanayi ve enerji verimliliği için enerji verimliliğini artırıcı kitapçık basıldığını kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti.Kitapçıkta çok önemli bilgilerin yer aldığına dikkati çeken Yıldız, "Eğer bölgesine bakılmaksızın Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar sanayicimiz enerji verimliliği ve tasarrufuyla alakalı işlem yapacaksa, bu 5. bölge teşviklerinden yararlandırılacak. O yüzden arkadaşlar bunları kapı kapı dolaşıp anlatacak. Organize sanayi bölgelerinde bu manada sanayicilerimizi bilgilendirme toplantıları yapılacak" diye konuştu.

AZERBAYCAN DÜN DOĞALGAZ VEREMEDİ

Azerbaycan'dan Türkiye'ye üretim kaynaklı nedenle doğalgaz verilemediğini, bu olayın dün yaşandığını anımsatan Yıldız, "Vatandaşlarımız, sanayicilerimiz bunu hissetmedi ama 18 saat yerine180 saat sürse, bunu hissedebilir hale geliyoruz. O yüzden dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın bütün iyi niyetlerine rağmen olumsuz hava koşullarından kaynaklanan sebeplerle arızalar çıkabiliyor, boru patlayabiliyor, üretim tesisleri sıkıntıya düşebiliyor ama bu hemen bizim yanı başımızdaki kaynak. Herkese iş düşüyor" şeklinde konuştu.

TEŞVİK ÇALIŞMASI TAMAMLANMA AŞAMASINDA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hazineden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanlığı, OSB Üst Kuruluşu, Enerji Verimliliği Derneği, sanayiciler ve bakanlığıyla geliştirdikleri, teşvik çalışmasının tamamlanma aşamasına geldiğini belirten Yıldız, "Burada belli bir tona eş değer petrole kadar tüketimlerini yapmış olanların en az yüzde 20 tasarruf sağlaması ve geri dönüş süresi azami 5 yıl olanlarla ilgili düzenlememiz var" diye konuştu.

Yıldız'a konuşmasının ardından Enerji Verimliliği Derneği Kocaeli Şube Başkanı Ali Fuat Eyüpoğlu tarafından Hereke halısı hediye edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler