1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Güney Kore, 2. nükleer projesinden kopuyor

Yıldız: Güney Kore, 2. nükleer projesinden kopuyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore'nin, ikinci nükleer santrali projesinde yeni teklif sunmazsa devre dışı kalacağını...

Yıldız: Güney Kore, 2. nükleer projesinden kopuyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore'nin, ikinci nükleer santrali projesinde yeni teklif sunmazsa devre dışı kalacağını söyledi.

Bakan Taner Yıldız, 2012 yılı değerlendirmeleri için bir basın toplantısı düzenledi. Yıldız, 2012'nin yanı sıra önümüzdeki döneme ilişkin bilgiler de verdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Afşin Elbistan Santrali ile ilgili 3 Ocak'ta anlaşma imzalanacağını açıklayan Bakan Yıldız, bu anlaşmanın 8 bin MW'lik ek kapasite sağlayacağını söyledi. Bakanın verdiği bilgiye göri Afşin Elbistan projesinin büyüklüğü 10-12 milyar dolar arasında olacak.

NÜKLEER SANTRALLER

Bakan Yıldız, 1. ve 2. nükleer santral projeleriyle Afşin Elbistan Santrali projelerinin toplam değerinin 56 milyar doları bulacağını belirtti ve bunların hiçbirinde yüklenicilere Hazine garantisi sunulmayacağını vurguladı. Taner Yıldız, Güney Kore'nin ikinci nükleer santral yarışından kopmak üzere olduğunu da söyledi. Yeni ve çok farklı bir teklif getirmedikleri takdirde mevcut tekliflerinin geçerli olmayacağını anlatan Yıldız, "Güney Kore Hazine garantisi isterse bu mümkün değil" diye konuştu.

DOĞALGAZ ARAMALARI

Karadeniz'de doğalgaz keşif çalışmaları yapılan Istranca kuyusunda, şu ana kadar bulunan tüm rezervlerin üzerinde bir rezerv göründüğünü belirten Bakan Taner Yıldız, "Orada iki tespit kuyusu daha açmaya karar verdik, şimdiye kadarki tespitler olumsuz diyemem" dedi.

KIBRIS'A YENİ KUYU

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TPAO'nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Ada'daki arama çalışmalarının devam ettiğin belirterek, 2013 yılı içinde Ada'nın batı kısmında karada ikinci bir kuyu daha açılacağını anlattı.

PETROL VE GAZ AMBARGOLARI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Tüpraş'ın Batı ambargosu altındaki İran'dan aldığı petrol miktarının aybaşından bu yana değişmediğini söyledi. Bakan Yıldız, bu konuda bir süre uzatımı olabileceği kanaatinde olduğunu belirtti. Bakan Yıldız aynı şekilde, Türkiye'nin İran'dan aldığı doğalgazda bir geri adım atmasının söz konusu olmadığını da ifade etti.

GAZ SIKINTISI

Enerji Bakanı Yıldız, doğalgazda, arz yetersizliği yüzünden kesintisi olabileceği yönündeki tedirginlik konusuna da değindi. Şu anda BOTAŞ ile kontrat yapmayan gaz tüketicisi herhangi bir sanayici bulunmadığını belirnten Yıldız, "Erdemir de BOTAŞ ile kontratını imzaladı" dedi.

Bakan Yıldız, gaz ihtiyacını karşılamak için Cezayir'den daha fazla LNG alımının gündemde olduğunu belirterek "Özellikle Ocak-Şubat ayında takviye konusunda görüşmelerimiz (bugün) olacak" diye konuştu.

Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı üzerinden gelen Irak petrolü miktarının düştüğünü belirten Taner Yıldız, dün 350 bir varil civarinda bir petrol akışı olduğunu, bunun daha da azalabileceğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler