1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Halkbank ile ilgili verilmiş bir karar henüz yok

Yıldız: Halkbank ile ilgili verilmiş bir karar henüz yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız,Irak ile enerji konularında yapılan anlaşmalarda yalnızca Halkbank'ın münhasır olmadığını,...

Yıldız: Halkbank ile ilgili verilmiş bir karar henüz yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız,Irak ile enerji konularında yapılan anlaşmalarda yalnızca Halkbank'ın münhasır olmadığını, anlaşmalara kamu bankası olarak adını koyduklarını ve kamu bankalarıyla ilgili henüz verilmiş bir kararın olmadığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Salonu'nda düzenlenen '6446 Sayılı Kanun Sonrası Elektrik Piyasasındaki Gelişmeler' sempozyumuna katıldı.

Sempozyumda konuşan Bakan Yıldız, dünden bu yana süren yolsuzluk soruşturmalarına dahil olan Halkbank’ın Irak ile yapılan enerji anlaşmalarında kilit rol oynaması nedeniyle bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağının sorulması üzerine, "Irak ile alakalı konuda Halkbank, Ziraat Bankası veya Vakıfbank'la alakalı verilmiş bir karar henüz yok. Biz kamu bankası olarak söyledik. Biz o manada da sürecimize devam ediyoruz. Test çalışmalarıyla alakalı Irak petrolü Silopi'ye kadar gelmişti, şimdi Ceyhan'a gelmesiyle alakalı gerek korozyon gerekse borulardaki diğer testleri de yapıyoruz. Sayın Şehristani'nin açıklamalarını son derece olumlu buluyoruz. Tabii ki Kuzey Irak'tan da dünya piyasalarına petrolün akmasıyla alakalı olumlu baktıklarını ama merkezi hükümetin üç temel konuda hassasiyetinin olduğunu söylemişti. Biz de o hassasiyetlerin ne olduğunu kendisiyle konuştuk. Bu petrol Türkiye'nin petrolü değil, Irak'ın petrolü. Iraklı kardeşlerimiz yokluğu değil varlığı paylaşacaklar. Petrol çıktığı kadar vardır. O varlık artırıldıkça, üretim kapasitesi artırıldıkça da Irak daha fazla normalleşecektir" dedi.

BM KARARI TÜRKİYE'Yİ BAĞLAR

Türkiye'den geçen petrolün gelirlerinin Türkiye'deki bir kamu bankasında birikmesi ve oradan yönlendirilmesinin doğru olacağını düşündüklerini anlatan Yıldız, "Ama BM kararı Türkiye'yi bağlar. Oradan yüzde 5'lik özellikle savaş tazminleriyle alakalı payın ayrılması söyleniyor. Biz o payın ayrılmasını bu tür sözleşmelere koyduk. O yüzden hem BM'nin kararı uygulanmış olacak hem petrolle alakalı sevkiyatlar Türkiye üzerinden yapılmış olacak hem de bundan sonraki projelerde Irak petrollerinin Türkiye üzerinden aktarılması doğru olmuş olacak. Bu projede kaybeden ülke olmayacak. Kazananlar, dost ve kardeş ülke Irak ve Türkiye olacak" diye konuştu.

ÜRETİM KAPASİTESİ ARTTIKÇA IRAK'TA NORMALLEŞME ARTACAK

Irak petrolünün Ceyhan'a gelmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi. "Iraklı kardeşlerimiz yokluğu değil varlığı paylaşacak" diyen Yıldız, üretim kapasitesi arttıkça Irak'ta normalleşmenin artacağını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler