1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Hedefimiz ay sonuna kadar gaz fiyatının netleşmesi

Yıldız: Hedefimiz ay sonuna kadar gaz fiyatının netleşmesi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazprom yetkililerinin çarşamba günü Türkiye’ye geleceklerini belirterek, ay sonuna...

Yıldız: Hedefimiz ay sonuna kadar gaz fiyatının netleşmesi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazprom yetkililerinin çarşamba günü Türkiye’ye geleceklerini belirterek, ay sonuna kadar doğalgaz fiyatının netleşmesini hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak 23. Dünya Enerji Kongresi’nin protokol imza töreninde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, "Önemli bir mesafe kat edeceğimize inanıyorum, farklı bir ortam oluşmazsa. Bizim hedefimiz özellikle bu ay sonuna kadar özellikle bu rakamın netleşmiş olmasıdır. 2015 yılındaki indirimin netleşmiş olarak gaz alımlarına devam edeceğimizi söylemem lazım. Çünkü miktar bir önceki yıldan daha az olmayacak. Hava şartlarına bağlı olarak." dedi.

PETROL FİYATLARINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ

Yıldız, petrol fiyatlarının 43 dolara gerileyeceğinin iddia edildiğini, bunun Türkiye’ye yansımasının nasıl olacağının sorulması üzerine, piyasada fiyatların çok değişken olduğu ve öngörmenin neredeyse imkansız olduğunu belirterek, “Enerji fiyatlarının 43 dolarlara inmesi, dünyadaki petrol yatırımlarını durdurur. Belli bir seviyenin üzerinde üretimleri durdururlar. Bu tüketicileri arz güvenliği ile ilgili sorunla karşı karşıya getirir. Bu sefer de arzdan dolayı problemli hale gelir. Bunun tüketicilerin üreticileri, üreticilerin de tüketicileri bir nevi koruma altına alması lazım. Ben resmi daha büyük gördüğüm için bunu söylüyorum. Bizler fiyatının ne kadar düşük olursa o kadar daha hızlı vatandaşımıza yansıyacağımızı biliyoruz. Bunun sürdürülebilir olması bütün bu anlattıklarım kadar önemli. 3 aylığına fiyat düşüp tekrar fiyatın 2 katına çıkıyor olması bizim tercih ettiğimiz bir şey değil. Sürdürülebilir bir fiyatla beraber, herkesin kendi önünü görebileceği bir petrol bütün kesimler tarafından tercih edilir.

Bu gün 91 milyon varil petrol tüketiliyor. 9 milyar dolarlık bir şirketten bahsediyoruz. Bunun getirdiği rakamlar ciddi rakamlar. Sürdürülebilir fiyatlar 60-70 dolarlar Türkiye’nin işine gelen fiyatlardır. Her gün petrol ürünleri kullanan vatandaşlarımıza günlük olarak yansıdı. Son 5,5 ayda 6 milyara dolar yakın rakamlar vatandaşlarımıza indirim olarak yansımıştır. Önümüzdeki günlerde bunun devam edeceğini öngörüyoruz. Önceki günkü karar bunu teyit ediyor. OPEC petrol üretimini azaltmama kararı aldılar. Bu, bu fiyatların bir süre daha devam edeceğini gösteriyor." dedi.

GÜNEY AKIM TÜRKİYE’NİN PROBLEMİ DEĞİL

Putin’in Güney Akım’ın Türkiye üzerinden geçeceğini açıklanması ve Avrupa’dan bu gelişmenin bir hata olduğuna dair açıklamalara da değinen Yıldız, "Değerli arkadaşlar bu tür gelişmeler, Türkiye’nin güçlü coğrafyası ile ilgili gelişmeleri aksatmamalı. Rusya Federasyonu bizim için önemlidir. Biz de Rusya Federasyonu için önemliyiz. En son Sayın Putin ile yaptığımız görüşmede, açıklamanın parafı olanlar Rusya ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir. Türkiye bu açıklamanın parafı değildir. Türkiye Güney Akım ile alakalı Trakya’da geliştirilecek bu proje var mıdır diye BOTAŞ ve Gazprom görevlendiren 2 ülke iyi niyet anlaşması ile bunu imza altına almışlardır. Türkiye’nin ortağı olduğu proje TANAP’tır. Güney Akım’ın ortağı değiliz. Güney akımın ortakları Avrupalı ülkelerdir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortakları vardır. Avrupa Birliği'nin başta kendisine anlatması gereken bir konuyu başka yerlerle paylaşması açıkçası düşündürücü buluyorum. Kendi aralarında oturup konuşacaklar. Bu problem Türkiye’nin problemi değildir. Türkiye olarak AB ile ilgili projede her ne kadar enerji başlığını açmamış olsalar da olumlu ve pozitif duruşumuzu sürdüreceğimizi söylemiştim." dedi.

DOĞU AKDENİZ’DEKİ PETROL GERÇEK AB PAZARLARINA ULAŞTIRILMASININ YOLU TÜRKİYE

Doğu Akdeniz’deki petrol ile ilgili İsrail’in Türkiye’yi bypass etme girişiminin olduğunun hatırlatılması üzerine de Bakan Yıldız, şu karşılığı verdi: "Biz, Yunanistan ziyaretinde bunu görüştük. Dünyanın daha ucuz aldığı bir ortamda AB daha pahalı bir gaz tedarik etmiyorsa, bu projelerin yanında farklı projelerde yer alır. Biz daha uygun fiyatlarla gaz alacaklarını düşündüklerimiz için konuşmuştuk, projeleri. Seven sevmeyen bilen bilmeyen herkes bilir ki, Doğu Akdeniz’deki petrol gerçek AB pazarlarına ulaştırılmasının yolu Türkiye’nin üzerinden geçiyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler