1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Irak petrolü hesabı için görüşmeler devam ediyor

Yıldız: Irak petrolü hesabı için görüşmeler devam ediyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Petrolleri için Türkiye'de bir kamu bankasında hesap açılması konusunda görüşmelerin...

Yıldız: Irak petrolü hesabı için görüşmeler devam ediyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Petrolleri için Türkiye'de bir kamu bankasında hesap açılması konusunda görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Taner Yıldız, İstanbul'da düzenlenen Atlantic Council toplantısında ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ile birlikte gazetecilerin sorularını cevapladı. Kuzey Irak'ta oluşacak petrol gelirinde Irak halkının tamamının payı olduğunu belirten Yıldız, Irak petrollerinin ihracından elde edilen gelirin Türkiye'de bir kamu bankasında açılacak hesapta bloke edilmesi konusunda nihai sonuca ulaşılmadığını, merkezi Irak hükümetiyle görüşmelerin devam ettiğini anlattı.

DEKONTU BAĞDAT'LA PAYLAŞIRIZ

Taner Yıldız, "Eğer biz bir kamu bankasında bunu bloke edeceksek, dekontunu mutlaka merkezi Irak hükümeti ile paylaşırız. Doğru olan budur ve biz farklı bir vebale girmeyiz. Biz toprak bütünlüğüne ve anayasanın kendilerine verdiği hakka inanıyoruz" dedi. Irak'ın kendi içinde kuramadığı bu sistemin Türkiye'nin yapacağı bu işlemle birlikte kurulacağını belirten Yıldız, "Bu, Irak'lı kardeşlerimize yapılacak aslında en önemli olumlu katkılardan bir tanesidir" dedi.

GÖZLEMCİLER DEVREDE OLACAK

Bakan Yıldız, buradan çıkarılıp pazara sunulacak petrolün miktar ve fiyatlandırmasının uluslararası gözlemciler ve merkezi Irak hükümetinin görevlendireceği yetkililer tarafından beraberce kararlaştırılıp, teyitleştirilerek imza altına alınabileceğini de ifade etti.

ABD DİYALOĞU DESTEKLİYOR

ABD Enerji Bakanı Moniz ise ABD olarak Türkiye'nin Iraklı muhataplarıyla diyaloğunun artırılmasını desteklediklerini belirtti ve "Irak anayasasına göre Irak'ın içindeki petrol kaynaklarının geliştirilmesini destekliyoruz" diye konuştu.

DAĞITIM TEKLİFİ ANKARA'DAN

Irak anayasasına göre, ülkeden ihraç edilen petrolden elde edilecek gelirin yüzde 83'ünün Bağdat'a yüzde 17'sinin Erbil'e gitmesi gerekiyor. Ancak Kuzey Irak yönetimi petrolden elde edilen geliri düzenli alamadığı gerekçesiyle zaman zaman Bağdat'ı sert şekilde eleştiriyor. Türkiye bu sorunun aşılması için petrol ihracından elde edilen gelirin Türkiye'de bir kamu bankasında bloke edilmesi ve oradan dağıtılmasını öneriyor.

BAĞDAT-ERBİL-ANKARA DENKLEMİ

Bu arada Bağdat hükümeti Türkiye'ye zaman zaman Kuzey Irak'la kendilerinden bağımsız olarak diyalog kurduğu gerekçesiyle tepki gösteriyor. Buradaki diyalog daha çok, Irak Kürdistan Özer Bölgesi yönetiminin hakimiyetindeki sahalardan çıkarılacak petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden dünya pazarlarına açılması üzerinde yoğunlaşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler