1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Irak petrolünde tasarruf sahibi değiliz

Yıldız: Irak petrolünde tasarruf sahibi değiliz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolü konusunda Türkiye’nin tasarruf sahibi olmadığını belirterek, bu konuda...

Yıldız: Irak petrolünde tasarruf sahibi değiliz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolü konusunda Türkiye’nin tasarruf sahibi olmadığını belirterek, bu konuda Bağdat ile Erbil’in kendi aralarında anlaşacaklarını söyledi.

Bakan Yıldız, katıldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen 'Üçüncü Ülke Eğitim Programı sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Basında yer alan 'Ceyhan'dan yüklemesi yapılan petrolün, alıcıların tehditleri nedeniyle vazgeçildiği ve 1 milyon varil petrolün de Akdeniz ortasında bekletildiği iddiaları ve Merkezi Irak hükümetinin eleştirilerine ilişkin olarak, petrolün Irak’a ait olduğunu belirterek, bu konuda Bağdat ile Erbil’in kendi aralarında anlaşacaklarını ve oluşacak gelirin de Irak’ın normalleşmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Yıldız şöyle konuştu: "Herkes, istediği projeyi tabi ki gerçekleştirecek. Ülkeler enerji politikaları çerçevesinde, her ülkede olduğu gibi Türkiye’de bazı projeler için ön almak için uğraşmakta. Türkiye’nin proje yapacak olması, başka ülkenin yapmayacağı anlamına gelmiyor. Onlar da tabi ki tercihlerini kullanabilirler. Irak petrolü konusunda şunu net olarak söyleyeyim. Bu petrol, Türkiye’nin petrolü değildir. Bu petrol Irak’ın petrolüdür. O yüzden buradan oluşacak gelir Irak’ın geliri olacaktır. Taşıma faaliyetleri, iletim faaliyetleri ile alakalı alınan kira bedelleri toplam gelirin yanında çok düşüktür. Bu petrolün, biz yüklemesini yaptık. Kuzey Irak, hangi ülkeye satar, nasıl satar, hangi ihale sonucu satar biz o konulara girmiyoruz. Bu ham petrol bizim ham petrolümüz değil. İster Akdeniz piyasasına satsın, ister ABD’ye veya Çin’e. Biz o konuda tasarruf sahibi değiliz. Burada oluşacak gelir, yine Iraklı kardeşlerimizin kendi oluşturduğu mekanizma ile beraber kendi oluşturduğu paylaşım sistemi ile beraber dönüştürülecektir. O yüzden bir başkasına söylenemeyen cümlelerin Türkiye’ye söylenmiş olmasını çok doğru bulmam. Bağdat ile Erbil, kendi aralarında anlaşacaklar ve oluşacak gelir de Irak’ın normalleşmesine oluşan katkı olacak. Türkiye, buradaki pozitif tutumunu sürdürmeye devam edecek."  

MADENCİLİK FAKÜLTELERİNE İLGİYİ ARTTIRMALIYIZ

Madencilik sektörü ile ilgili yeni çalışmalar yaptıklarını belirten Yıldız şunları söyledi:

“Geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı açısından çok yoğun bir hafta oldu. 8 ayrı üniversite ile akademisyen çevrelerle ve madencilik ile ilgili bütün paydaşlarla bir araya geldik. Bundan sonra da eğer hocalarımızdan bir talep olması halinde yine kendilerini bakanlığımıza davet ediyoruz. Burada bütün madencilik sektörü ile alakalı yapılabilecek katkılara açık olduğumuzu belirtiyoruz. Bu manada Hacettepe, ODTÜ, 9 Eylül, Zonguldak Bülent Ecevit, Okan, Selçuk, Süleyman Demirel ve Cumhuriyet üniversitelerinden öğretim üyelerimizle de beraber de toplantı yaptık. Önerileri, tespitleri, tavsiyeleri dinledik ve son derece de faydalı oldu. Önümüzdeki hafta içerisinde bu faaliyetlerimiz devam edecek. Sendikalarla, STK’larla sivil toplum örgütleri ile beraber bir araya geliyoruz. Özel sektör temsilcileri ile beraber toplantı yapıyoruz. 17-18 Haziran’da da yine bir çalıştay var. Yurt dışından gelecek misafirlerimiz var. Diğer paydaşlarla bu manada bir araya geleceğiz. Bir diğer tespit de YÖK ile yapacağımız görüşme. Madencilik fakültelerini, madencilik alanlarındaki yapılan bütün fakültelerle alakalı rağbetin artırılmasını sağlamamız lazım. Bu fakültelere yapılan müracaatların sayısının tahmin ettiğimizden daha az olduğunu görüyoruz. Türkiye, eğer madencilik yapılacaksa ki mutlaka, bu iyi alınan bir eğitimle beraber orta ve uzun vadede çözmek durumunda. Yurt dışında gidecek heyetlerimiz belirlendi.” 

Önceki ve Sonraki Haberler