1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Irak-Türkiye arasına yeni boru şart

Yıldız: Irak-Türkiye arasına yeni boru şart

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Irak arasında yeni bir petrol boru hattının daha kurulması gerektiğini söyledi....

Yıldız: Irak-Türkiye arasına yeni boru şart

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Irak arasında yeni bir petrol boru hattının daha kurulması gerektiğini söyledi. Yıldız, Basra petrolünü dünyaya ulaştıracak en iyi yolun Türkiye olduğunu da vurguladı. . 

Bakan Taner Yıldız, TBMM'de gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. Bakan Yıldız, Irak'ta Bağdat yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (Erbil) arasında herhangi bir tarafı tutmalarının söz konusu olmadığını belirtti. Türkiye'nin merkezi Irak yönetiminin hassasiyetlerine özen göstereceğini yineleyen Bakan Taner Yıldız, buna karşın, siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla Türkiye'nin enerji sınırlarını genişletmek durumunda olduğunun altını çizdi.

Irak'ın güneyinde, Basra bölgesinde çıkarılan ve çıkarılacak petrolün dünya pazarlarına açılması için Hürmüz Boğazı'nın sınırlı bir kapasiteye sahip olduğu görüşünü dile getiren Bakan Taner Yıldız, "Basra petrollerinin Hürmüz'den çıkmasının belli bir kapasitesi var. Bu petrolün sağlıklı şekilde dünya pazarlarına çıkmasının yolu Türkiye'dir" dedi.

Bu yüzden Irak-Türkiye arasında yeni bir petrol boru hattı daha kurulmasının doğru olacağını ifade eden Taner Yıldız, bu yöndeki proje ya da projelerin Irak'ın sadece belli bir bölgesi için değil, tamamı için son derece olumlu olacağını vurguladı.

Uzunluğu 1200 kilometreyi bulabilecek böylesi bir boru hattının yapımını Türkiye'nin tek başına üstlenebileceği gibi ortaklaşa da yapılabileceğini belirten Taner Yıldız, Türkiye'nin bunun finansmanını karşılayabilecek durumda  olduğunu anlattı. 

Taner Yıldız, Türkiye'nin halen eski kapasite kullanımı düzeyine ulaşamayan Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattını tam kapasiteyle çalıştırarak Irak petrollerini dünya pazarına sunmak istediğini de söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler