1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Yıldız: Karapınar’da güneş ve kömür yatırımlarının önünü açtık

Yıldız: Karapınar’da güneş ve kömür yatırımlarının önünü açtık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karapınar’ın yoğunluk olarak Türkiye’nin en önemli kaynak noktalarından biri olduğunu...

Yıldız: Karapınar’da güneş ve kömür yatırımlarının önünü açtık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karapınar’ın yoğunluk olarak Türkiye’nin en önemli kaynak noktalarından biri olduğunu ve bu bölgede güneş ve kömür yatırımlarının önünü açtıklarını söyledi.

Konya’nın Karapınar ilçesinde, Güneş Enerjisi Sektöründeki Gelişmeler ve Karapınar Enerji İhtisas Endüstrisi Bölgesi Yatırım Fırsatları konulu panelde konuşan Bakan Yıldız, iki önemli enerji kaynağını konuşmaya geldiklerini, bunların yerli kömür ve güneş olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız konuşmasında şunları söyledi: ”Yoğunluk olarak Türkiye’nin en önemli kaynak noktalarından bir tanesindeyiz. Özellikle bu İhtisas Endüstri Bölgesi’ndeki gerek güneş gerek kömür yatırımlarının önünü açmış bulunuyoruz. 1.8 milyar tonluk, Türkiye’nin Afşin Elbistan’dan sonraki en büyük rezervi, iktidarımız döneminde son 10 yıl içinde burada tespit edildi. Tabii Konya sanayisinin ve sivi ltoplum örgütlerinin hassas olduğu bir konu… Bu konudaki hazırlanan raporları uzun bır süreden beri değerlendiriyoruz. Kömürle mütenasip ve buraya kuracağımız trafo merkezlerini Karapınar’a has yapıp güneş kapasitesini artıracağız. Karapınar bölgesine has bir güneş planlamasını ilgili tüm kuruluşlarımızla yapacağız.”

AFŞİN ELBİSTAN GÖRÜŞMELERİNİN HEMEN AKABİNDE KARAPINAR İLE İLGİLİ ÇALIŞMA VAR

Yıldız, Karapınar’a yapılacak termik santralin ihalesiyle ilgili olaraktüm rezervlerin, fizibilitelerin netleşmesi gerektiğini söyleyerek ”Afşin Elbistan ile yeni havzaların düzenlenmesiyle alakalı görüşmelerimizde ciddi bir mesafe kaydetmiştik. Firmayla yaptığımız çalışmada kendilerinin sunduğu gerekçeyle onu durdurdular ama biz artık başka firmalarla başka ülkelerle buna devam edeceğiz. Hemen akabinde de Karapınar ile alakalı çalışmaları yapacağız. Burada sıhhatli iyi bir zemin oluşturulacağı kanaatindeyim. Ekibimize daha da hızlanmalarını söyledim” dedi.

SON ON YIL İÇİNDE ENERJİDE TÜM KURULU GÜCÜ İKİ KATINA ÇIKARDIK

Türkiye’nin gelişimini hızla sürdürdüğünü ifade eden Yıldız, ”Son 10 yıl içinde gayri safi yurt içi hasılasını 3 katına, enerjide tüm kurulu gücünü 2 katına çıkardık. Her yıl Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi bir ülke kadar büyüyor, bu çok önemli” dedi.

ENERJİ GİDERİNİ AZALTALIM DERKEN YATIRIM MALİYETLERİNİ ARTTIRMAK DOĞRU DEĞİL

Güneş enerjisi ile ilgili olarak geç kalınmadığını, zamanlamanın doğru olduğunu belirten Bakan Yıldız, ”Teknoloji gelişiyor, malzeme verimi gelişiyor ama bunlar, belli bir para değeri karşılığıyla gelişiyor. Bundan 3 yıl kadar önce güneş enerjisinin arzıyla alakalı fiyat mekanizmaları çok yüksekti. Biz enerji giderimizi azaltalım istiyoruz ama bu sefer de yatırımla alakalı maliyetleri artırmış oluyoruz. Bu çok doğru bir şey değil. İthal ettiğimiz enerji kaynaklarıyla ithal edebildiğimiz teknoloji arasında birbiriyle mütenasip bir ahenk var. Bu ahengi bozmamız lazım. Güneş enerjisi bundan 4-5 yıl önce çok pahalıydı. Çünkü biz daima üreticinin ucuz, tüketicinin pahalı bulduğu bir elektrik kalemini yönetmeye çalışıyoruz. O yüzden bunun zamanlama açısından doğru bir zamanlama içerisinde olduğumuzu söylememiz lazım. Hem dünyada hem AB ülkelerinde hem de ülkemzde özellikle yenlebilir enerji kaynaklarıyla alakalı yatırımların daha da hızlandığı bir döneme girmiş oluyoruz” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler