1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Kuzey Irak ile sözleşmeler imzalanabilir

Yıldız: Kuzey Irak ile sözleşmeler imzalanabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hem merkezi Irak hükümeti hem de Kuzey Iraktaki bölgesel yönetimin ihtiyaçlarını karşılayacak...

Yıldız: Kuzey Irak ile sözleşmeler imzalanabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hem merkezi Irak hükümeti hem de Kuzey Iraktaki bölgesel yönetimin ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda sözleşmeler imzalanabileceğini söyledi.

Mövenpick Ankara Otel'de gerçekleşen Türkiye 5. Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’ta sözleşmeler imzalanabileceğini ifade etti.

Kuzey Irak'ta yapılanların anlaşmadan ziyade sözleşmeler olduğunun altını çizen Yıldız, “Sözleşmeler imzalanabilir. Özel hukuk hükümlerine tabi olan kamu şirketleri de dahil bu tür müzakerelerini sürdürürler. Yapılacak sözleşmelerin ana amacı hem merkezi Irak hükümeti hem de Kuzey Iraktaki bölgesel yönetimin ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda olacaktır" dedi.

TÜRKİYE IRAK’IN ÜRETTİĞİNİ İLETMEYE HAZIR

Irak'la yeni bir boru hattının devreye girip girmeyeceğine ve buna ilişkin bir tarihin olup olmamasının sorulması üzerine Yıldız, "Bu tarihi belirleyecek olan Irak'taki üretim faaliyetlerinin artmasıdır. Ne yazık ki Merkezi Irak Hükümeti 4 yıl önce yaptığı ihalelerde istediği hızı tam yakalayabilmiş değil. Bizim temennimiz çok daha seri bir şekilde bu hıza ulaşsınlar ve Irak gelirlerini daha fazla artırsın. Şu anda 2,7 milyon variller civarındaki günlük üretiminin 6-7 milyon varillere çıkartılması planlanıyor. Bizim amacımız da buna bir an önce ulaşılmasıdır.

Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın tamamıyla kullanılması halinde Irak'ın da talebi daha fazla borularla, daha fazla malı sevk etmektir. Basra Körfezi'nin sınırlı oluşu aynı zamanda Basra petrolleri ve güney petrollerinin yine Türkiye üzerinden dünya piyasalarına aktarılmasını sağlayacak yeni bir boru hattı planlanmaktadır. Türkiye bu boru hattının planlamasının da inşasının da içinde olmayı düşünmektedir. Biz böyle bir projede varız ve Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları komşu ülkeleriyle paylaşması hem kendi hem de bölgenin kazancınadır. Bütün bu işler Irak'taki üretimle alakalı. Irak ürettiği kadar Türkiye bunları iletmeye hazırdır” dedi.

GENEL ENERJİ’NİN MUHATABI KUZEY IRAK'TAKİ YEREL YÖNETİMDİR

Genel Enerji şirketinin Kuzey Irak'la bu tür sözleşmeler imzalayan 39 şirketten bir tanesi olduğunu söyleyen Yıldız, “Türkiye'nin Genel Enerji'yle muhatap olduğu herhangi bir oluşum söz konusu değildir, ondan direkt alıp vereceği herhangi bir şey söz konusu değildir. Onun muhatabı Kuzey Irak'taki yerel yönetimdir. Türkiye, doğal gaz ve petrolde öncelikle kendi ihtiyaçlarının karşılanması, ülke çeşitliliğinin artması, güzergah çeşitliliğinin artması ve arz güvenliğinin daha fazla kaynaktan sağlanmasıyla alakalı işlemlerini sürdürmektedir. Irak da bunlardan bir tanesidir" ifadelerini kullandı.

CENEVRE ANLAŞMASI ARDINDAN HEMEN PETROL FİYATLARINDA BİR DÜŞÜŞ BEKLEMEMELİ

İran'ın Cenevre Anlaşması'nda olumlu bir noktaya geliyor olmasının tüketiciyi nasıl yansıyacağının sorulması üzerine ise Bakan Yıldız, bu konuda kısa vadeli bir etki beklenmemesi gerektiğini belirterek, bu olayların ardından hemen petrol fiyatlarında bir düşüş beklemenin doğru olmadığını kaydetti. Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ham petrolün varili önceki gün 112 dolarlara kadar çıkmıştı ve 2,5 dolarlık bir gevşeme oldu. Ama bu zaten petrolün salındığı bir banttır. Önemli olan 95-105 dolarlar bandının yakalıyor olmasıdır. Bir tüketici olarak Türkiye'ye asıl yarayacak olan budur. Kısa vadede çok büyük beklentilere girilmesinin doğru olmadığı kanaatindeyim. Yaptırımların tedricen azaltılacak olması bir plana tabidir. Bu planı hem kendi bağlantılarımız hem de bölgede İran'a sınır komşusu ülke olma açısından dikkatle izliyoruz."

Plan çerçevesinde gıda, ilaç vb. sektörlerin genişletilmesinin söylendiğini ifade eden Yıldız, bu konuda daha ihtiyatlı olunması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bu konudan en avantajlı çıkacak ülkelerden birisi olduğunu kaydetti. Yıldız, "Türkiye, bu konuda başından beri müzakere ve diplomasi yolunu izledi. Dışişleri Bakanlığımızın izlemiş olduğu politikanın ne denli doğru olduğu bir kez daha ortaya koyulmuş oldu" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler