1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Kuzey Irak petrolü sevk edilmedi

Yıldız: Kuzey Irak petrolü sevk edilmedi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün sevk edildiği haberlerini yalanlayarak, normalleşecek olanın Irak...

Yıldız: Kuzey Irak petrolü sevk edilmedi

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün sevk edildiği haberlerini yalanlayarak, normalleşecek olanın Irak ilişkileri olduğunu ve ham petrol satılmadan Irak’ın normalleşemeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi ziyareti çerçevesinde heyetle birlikte Gürcistan'da bulunanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin sorularını cevaplandırdığı konuşmasında, Kuzey Irak petrolünün sevk edilmediğini belirterek, ‘‘Kuzey Irak'tan gelen ham petrol şu anda sevk edilmiş değil. Iraklılar satacakları zaman biz de sevkiyatı yaparız’’ dedi.

ÜÇ DÖRT AY İÇİNDE TANKLARDA AYRILAN MİKTAR DOLACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan gelen ham petrol konusunda, her gün 100 bin varil ham petrolün geldiğini ifade ederek, ‘‘Zannediyorum üç dört içinde tanklarda ayırdığımız miktar dolmuş olacak. Tekrar söylüyorum, bu petrol Irak’ın petrolü. Satışını yapacak olanlar Iraklılar. Satacakları zaman biz de sevkiyatı yaparız. Kuzey Iraklı kardeşlerimiz için ayırdığımız 2,5 milyon varillik bir kapasite var’’ dedi.

HAM PETROL TİCARETİNDEN TÜPRAŞ SORUMLU

TÜPRAŞ’ın ihtiyaç duyması halinde Irak’tan ham petrol alabileceğini ifade eden Yıldız, kendilerinin hükümet olarak arz güvenliğinden sorumlu olduklarını ham petrolün ticaretinden TÜPRAŞ’ın mesul olduğunu söyledi.

KURA NEHRİ ÜZERİNE ELEKTRİK SANTRALİ KURULACAK

Ayrıca, Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Kahka Kaladze ile Gürcistan Enerji Bakanlığı'ndabir görüşme gerçekleştiren Taner Yıldız, görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu.Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın enerji alanında güçlerini birleştirmiş olduklarını kaydeden Yıldız, "Yeni projeleri konuştuk kendileriyle. Kura Nehri üzerine kurulacak olan bir santral üzerinde. Hükümetler arası bir anlaşma hazırlığı yapıyoruz. Önümüzdeki hafta büyük bir ihtimalle bitiririz" dedi.

Tiflis’in içinden de geçen Kura nehri üzerinde kurulacak bir elektrik santralinde Türkiye’nin hissesinin yüzde 80 civarında olacağını ifade eden Yıldız, önümüzdeki hafta heyetlerin konuyu masaya yatırmak için Ankara’da toplanacağını aktardı.

KURULU GÜCÜMÜZ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin kurulu gücünün büyümeye devam ettiğini kaydeden Yıldız, ‘‘Türkiye 2013 yılında çevresindeki en az 8-10 ülke kadar oraya güç eklenmiş oldu. Son bir yılda kurulu güçte artışımız yüzde 13’ler civarında. Bu, Türkiye’nin büyüme rakamlarının da üstündedir. Refah seviyesi arttıkça daha çok enerji üreteceğimize inanıyoruz’’ şeklinde konuştu.

AZERBAYCAN VE ARNAVUTLUK’TAN DA ELEKTRİK ALACAĞI VAR

Bakan Yıldız, Gürcistan’ın yanı sıra Türkiye’nin Azerbaycan ve Arnavutluk’tan elektrik alacağının olduğunu ifade ederek bunu zaman içinde geri alımlarının gerçekleştirileceğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler