1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Kuzey Irak petrolünün önünü Türkiye açtı

Yıldız: Kuzey Irak petrolünün önünü Türkiye açtı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün dünya pazarlarına ulaştırılmasın önünü Türkiye'nin açtığını...

Yıldız: Kuzey Irak petrolünün önünü Türkiye açtı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolünün dünya pazarlarına ulaştırılmasın önünü Türkiye'nin açtığını söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) gelen basın heyetine Bakanlıkta Türkiye- Irak ilişkilerini değerlendiren ve soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’taki petrolü Irak Merkezi hükümetinden bağımsız olarak satmasıyla ilgili Türkiye’nin bütün kardeşliğini gösterdiğini dile getirerek, “Bunun miktarı günlük olarak değişiyor. Ne kadar üretiliyorsa o kadar satıyor. Bu rakam günlük 1,5 milyon varile kadar gelebilir. Petrol üretilirse biz iletebiliriz. Üretilmeyen petrolü iletemeyiz. Türkiye olmazsa bu iş olmazdı zaten. Bağdat bu işe izin vermemişti. Bu işin önünü açan Türkiye’dir. Şimdi Türkiye ne yaptı diye içinizde bir şüphe varsa bu iş yanlış ve eksik olur” dedi.

Erbil ve Bağdat arasındaki petrol anlaşmasının Kuzey Irak ve Irak’ın normalleşmesi anlamına geldiğini ama bu aralar belli bir sıkıntı ve kesinti olduğunu duyduklarını aktaran Yıldız, “İnşallah yoluna girer. Bizim amacımız bu sistemi işletmektir. Bu sistem işlediği kadar Kuzey Irak’ın gelirleri oluşur. Eğer bu sistem çalışmazsa ortada gelir falan kalmaz” değerlendirmesinde bulundu.

“Bağdat’ın, düşen petrol fiyatlarından dolayı Erbil’e yeterli miktarda para aktaramadığını söylediğini” belirterek, “Ben çok ümitliyim. Siyasi sıkıntılar kalkıp istikrar oluştukça DAEŞ terörü ortadan kalktıkça terörün her türlüsü ortadan kalktıkça Irak bu kaynaklarını daha çok ortaya çıkaracaktır ve ben o günlere geleceğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

IRAK'TAN YARI FİYATLI DOĞALGAZ SÖYLENTİSİ DOĞRU DEĞİL

Türkiye’nin, yanıbaşındaki Irak’tan doğalgazı diğer ülkelere göre ucuza almasının normal karşılanması gerektiğinin altını çizen Yıldız, buna karşın “yarı fiyat konusundaki söylentinin doğru olmadığını” kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler