1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Kuzey Irak petrolünün satışı yakında gerçekleşebilir

Yıldız: Kuzey Irak petrolünün satışı yakında gerçekleşebilir

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan günlük 100 bin varillik petrol sevkiyatının başladığını belirterek,...

Yıldız: Kuzey Irak petrolünün satışı yakında gerçekleşebilir

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan günlük 100 bin varillik petrol sevkiyatının başladığını belirterek, üç gün ila bir hafta içinde satışın gerçekleşebileceğini söyledi.

Bursa'da düzenlenen Üçüncü Bilim Şenliği'ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yıldız, Türkiye'de depolanan Kuzey Irak petrolünün 1,8 milyon varile ulaştığını belirterek, “Belki üç gün içerisinde belki bir hafta içerisinde bunların satışı gerçekleşebilir. Ben 2,5 milyon varile kadar stoklama kabiliyetimizin olduğunu söylemiştim” dedi.

1.8 MİLYON VARİL IRAK PETROLÜ BİRİKTİ

Yaklaşık 1,8 milyon varil Kuzey Irak petrolünün biriktiğini belirten Yıldız, “Bugün sevkiyatın yapılabilmesi kendilerinin satışı ile mümkün olacak. Bu Irak petrolüdür. Türkiye bunun zeminini kolaylaştırıyor ve önünü açıyor. Burada oluşacak gelir, 180-200 milyon dolar civarında. Bunun Halk Bankası'na yatırılmasında mutabakat sağlanmıştı. Her ne kadar önceden belirtilen ABD'deki bir hesaba yatırılmasıyla alakalı konuyu kendileri açmış bulunuyorlar. Yaklaşık 100 bin varillik günlük sevkıyat, yapılmaya başladı. Sayın Necirvan Barzani zannediyorum bunu kast etmişti. Belki üç gün içerisinde belki bir hafta içerisinde bunların satışı gerçekleşebilir. Ben 2,5 milyon varile kadar stoklama kabiliyetimizin olduğunu söylemiştim. Artık Bağdat- Erbil buna karar verecek.” dedi.

İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİYORUZ

Bakan Yıldız, 30 Nisan Irak'ta yapılan seçimlerden sonra Irak'ın istikrarına büyümesine normalleşmesine katkı konulmuş olacağını da ifade ederek, “Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak, özel hukuk hükümlerine tabii şirketlerimiz olarak asıl biz ikinci merhaleye geçeceğiz. Onun da Türkiye'nin petrolüyle alakalı önemli gelişmeler olacağını bu vesile ile söylemek isterim. Türkiye her zaman bahsettiğim gibi siyasi sınırları sabit kalmak kaydıyla enerji ve ekonomik sınırlarını genişletmiştir. Bununla alakalı çalışmalarımızı önümüzdeki aylarda, hatta mayıs ayı içerisinde bir kez daha görmüş olacağız. Yapılacak bir kısım imzalarla bunun önünü nasıl açtığımızı hep beraber görmüş olacağız” dedi.

PETROLÜN TÜRKİYE'YE SATILMASI

Neçirvan Barzani'nin açıklamasında bu petrolün Türkiye'ye satılabileceğinin yer aldığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, “Türkiye'de tabii ki bunun alıcısı Tüpraş'tır. Özel sektördür, özelleşen sektördür. Eğer anlaşabilirlerse tabii ki Tüpraş da bu malı alır. Ama kendileriyle en son görüştüğümde gerek Bağdat ve gerekse İran ile yapılan kontratlar dolayısıyla şu anda böyle bir alım için hazır olmadıklarını söylediler. Bu ticari şartlar önümüzdeki haftalarda, aylarda değişebilir. Ama Türkiye sevkiyatı yaptıktan sonra Sayın Neçirvan Barzani ile yapılan sözleşmelere bağlı kalarak Bağdat'ın da hassasiyetlerini mutlaka göz önünde bulundurarak, ticari hacmini genişletecektir. Yeni hamleler yapacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz”

RÜZGARIN 600 MİLYONLUK FAYDASI

Rüzgar güllerinden 2013 yılında elde edilen enerji doğalgazdan elde edilseydi yurt dışına 600 milyon daha fazla para verileceğini de kaydeden Bakan Yıldız, “Bizim hedefimizin bunun yüzde 100'ünü üretmek. HES'lerle enerji üretimi çok yükseldi. Jeotermalde de olmalı. Nükleer güç santrallerini yaptığımızda 515 bin parça üretmek zorundayız. Bunda da sanayicimize büyük iş düşüyor. Biz Japonlarla beraber bilim teknoloji üniversitesi kurulması için 200 milyon dolar bütçe ayıracağız. Sanayicimizin lig atlaması için bunlar gerekli” diye konuştu.

Bakan Yıldız, törenden sonra standları gezdi. 9 Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünün elektrikli aracına binerek kullanan Bakan Yıldız, rüzgar enerjisinden evlere elektrik sağlayan sistemleri inceledi.

Önceki ve Sonraki Haberler