1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yıldız: Lisanssızda üst sınır 2.5 MW`ye çıkabilir

Yıldız: Lisanssızda üst sınır 2.5 MW`ye çıkabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, lisanssız elektrik üretiminde üst limitin 1 MW'den 2.5 MW'ye çıkarabileceklerini...

Yıldız: Lisanssızda üst sınır 2.5 MW`ye çıkabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, lisanssız elektrik üretiminde üst limitin 1 MW'den 2.5 MW'ye çıkarabileceklerini ifade etti. 

Çin merkezli CSUN tarafından İstanbul'da kurulan Türkiye'nin ilk güneş hücresi fabrikası Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından açıldı. Bakan Yıldız, China Sunergy ve Seul Enerji ortaklığı ile hayata geçirilen, İstanbul Tuzla'daki güneş enerjisi hücresi ütretim tesislerinde incelemleerde de bulundu. Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Mart ayında faaliyete "CSUN Eurasia Güneş Panelleri Üretim Tesisi"nin Çin'e, Türkiye'ye ve AB üyesi ülkelere hizmet edeceğini söyledi.

Güneş enerjisi ile ilgili yatırımların Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre dünyada yüzde 7,5'lar seviyesine çıkarılmaya çalışıldığını kaydeden Yıldız, başlangıçta, 600 megawattlık lisanslılar dahil yaklaşık 3 bin megawattlık bir güneş enerjisi kurulu kapasitesi öngördüklerini anlattı.

Tesislerde yerli aparat kullanılması halinde 10 yıl boyunca güneş enerjisinden elde edilebilecek elektriğe daha yüksek tarife uygulanacağını hatırlatan Yıldız, buun sanayileşmeyi ve teknolojik gelişmeyi artırmak amacıyla uygulandığını vurguladı.

LİSANSSIZDA ÜST SINIRI 2.5 MW'YE ÇIKARABİLİRİZ

Lisansa tabi olmayan enerji yatırımlarında kurulu güç üst sınırını yarım megawattan, 1 megewatta çıkarıldığına işaret eden Yıldız "Bunun 2.5 megawatta çıkarılmasına dair yetkiyi de bakanlar kuruluna verdik" dedi.

Bu arada Organize Sanayi Bölgeleri' (OSB) 10 MW'ye kadar lisanssız güneş santrali kurma hakkı tanındığını vurgulyan Bakan Yıldız şunları söyledi:

"Eğer buradaki organize sanayi bölgesi, kendi ihtiyaçlarını karşılamak için, tükettiğini üretmek için isterse 10 megawattlık güneş santralini burada kurabilir. Buna mani bir şey yok ve bunun için de lisans almasına gerek yok."

LİSANSSIZ ELEKTRİK TİCARETİ DE YOLDA. HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

TÜRKİYE'DE HÜCRE ÜRETİMİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

CSUN firmasını Türkiye'de üretim yatırımı tercihi nedeniyle kutlayan Bakan Taner Yıldız özellikle panellerin hücre kısımlarının da Türkiye'de üretilmesini çok önemsediklerinin altını çizdi.

Akdeniz'de ve Karadeniz'de olmak üzere 22'şer milyar dolarlık 2 nükleer santral yatırımı yapılacağını anlatan Taner Yıldız, "Yerli kömürle ilgili yatırımları da devam ettiriyoruz. Bugün de burada güneş enerjisi olan 300 megawattlık bir tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de siyasi istikrar sürdürülebilir hale geldikçe uluslararası enerji sektöründen birçok yatırımcıyı aldığımızı görüyoruz" diye konuştu.

23.5 MİLYAR DOLARIMIZI ALMAK İSTEDİLER

Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik konusunda Uzanların Uluslararası Tahkim'de açtığı Libananco Davası'na da değinen Yıldız şunları ifade etti:

"IMF borcunu kapatacağım diye siyaset yapanların bizden IMF borcu kadar para talep ettiklerini gördük. Faiziyle birlikte 23,5 milyar dolarlık bir talepleri oldu. Hamdolsun, uluslararası tahkimle kazandık. İtiraz ettiler, temyize götürdüler. Yine uluslararası tahkimde Türkiye kazandı. Bu şu demek; Türkiye'ye IMF borcu kadar bir kambur oluşturulmak istendi. Ama müsaade etmedik. Aynı zamanda enerji ithalatımızın yarısına karşılık gelecek bir rakam cebimizden alınmak istendi. Bu benden, sizden ve Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşlardan alınmak istenen bir para idi. Bu da Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun diyorum." 

Önceki ve Sonraki Haberler