1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Nükleerde araştırma reaktörümüz bile yok

Yıldız: Nükleerde araştırma reaktörümüz bile yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldı, "Övünerek söylemiyorum, şu anda bir araştırma reaktörü (nükleer) bile çalıştırmıyoruz"...

Yıldız: Nükleerde araştırma reaktörümüz bile yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldı, "Övünerek söylemiyorum, şu anda bir araştırma reaktörü (nükleer) bile çalıştırmıyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TRT Haber'de Türkiye'nin nükleer silah sahibi olmak istediği iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti hükümetlerinin son 12 yılda yaptıklarını anlatmakta güçlük çektiği bir ortamda yapmadıklarını savunmak zorunda kaldığını belirten Bakan Taner Yıldız, "Son iki ay içinde bu alanda üç temel başlık gördük. İsrail’e jet yakıtı satma, IŞID’ten petrol alma ve atom bombası imal etme iddiaları. Bunlar teknik değil, tamamen siyasi itibarsızlaştırmayla alakalıdır" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na üye ve onun denetimine tabi olan Türkiye'nin bu konuda dört temel anlaşmanın tarafı olduğunu belirten Yıldız

"İlk anlaşmalar 1979 ve 1981’de yapılmıştır. Her yıl bununla ilgili denetimler yapılır. Bu denetimlerde 2013 yılında UAEA tarafından ödül aldık" diye konuştu.

Nükleer faaliyetler konusunda Türkiye hakkında uluslararası medyada çıkan son haberlere değinen Yıldız şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi bimdi bize yapılan itham şu: (Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle Pakistan’dan alınan santrifüj ile İran benzeri bir açılım mı yapıyor?). Ben şimdi söylüyorum, Türkiye’nin böyle bir teknolojisi ve niyeti yok. Biz Japonya’yla nükleerin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dönük bir anlaşmayı TBMM’ye getirdiğimizde ocak ayıydı. O dönemde malum paralel yapıdan bir arkadaş Die Welt'in söylediğine benzer bir şey yazdı. Ben kendisine (siz bunu Japon olarak mı Türk olarak mı söylüyorsunuz) dedim. Sorum şu. 6-8 ay arayla paralel yapıdaki bu çıkış Die Welt’inkiyle neden örtüşmüştür? Türkiye’nin uranyum zenginleştirmesiyle alakalı Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat verdiği söyleniyor. Verse bu talimatı ilgili bakan olarak bana verir. Ne böyle bir talimat, ne böyle bir niyet, ne böyle bir istek ve gayret var."

Türkiye'nin nükleer alanında şu anda bir araştırma reaktörü bile çalıştırmadığını vurgulayan Bakan Yıldız, "Bunu övünerek söylemiyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye ile ilgili nükleer yakıt çubuklarıyla ilgili de bir iddia ortaya atıldığına işaret eden Yıldız "Türkiye’nin yaptığı anlaşma çerçevesinde bunlar Rusya’ya gönderilecek. Çünkü bu kullanılmış yakıtları tekrar nükleer enerjide yakıt olarak kullanma durumu var. Bu yazı, Türkiye'nin uluslararası itibarsızlaştırılmasıyla alakalı Die Welt'in (Almanya) üzerine düşeni yapmasıdır."

Önceki ve Sonraki Haberler