1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Petrol Ceyhan`a kadar gelmişken mutlaka sevkedilir

Yıldız: Petrol Ceyhan`a kadar gelmişken mutlaka sevkedilir

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ocak ayı başından bu yana Ceyhan’a ulaşan 450 bin varil Kuzey Irak petrolünün buraya gelmişken mutlaka...

Yıldız: Petrol Ceyhan`a kadar gelmişken mutlaka sevkedilir

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ocak ayı başından bu yana Ceyhan’a ulaşan 450 bin varil Kuzey Irak petrolünün buraya gelmişken mutlaka sevkiyatla sonuçlanacağını söyledi.

Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ocak ayı başından bu yana Ceyhan’a ulaşan ve Erbil ile Bağdat arasında anlaşmazlığa neden olan Kuzey Irak petrolünün satışı konusunda Ceyhan’a ulaşan 450 bin varil Kuzey Irak petrolünün buraya gelmişken mutlaka sevkiyatla sonuçlanacağını söyledi.

Bakan Yıldız “Türkiye neden Bağdat’ın onayı ya da rızası olmadan petrol sevkiyatına izin verdi?” sorusuna verdiği yanıtta, “Onay kelimesini kullanmadık. Biz diyoruz ki bu varlığı paylaşmada mutabakat sağlansın, kendi içlerinde bunu sağlamış olsunlar, bunun gereklerini yerine getirsinler. O yüzden biz rızasını ararız dedik. Bu petrol buraya gelmişken mutlaka sevkiyatla sonuçlanır. Bu sevkiyatın prosedürünü iki kardeş otursunlar, karar versinler. Ama karar veremiyorlarsa tabii ki bu petrol Ceyhan’dan belli oranlarda dünya piyasalarına sevk olur.” dedi.

Erbil ve Bağdat yönetimlerinin bir anlaşmaya varacağı inancını koruduğunu belirten Yıldız, iki tarafın komite kararları gereğince 2-3 hafta daha görüşmeleri sürdüreceğini söyledi. Tarafların başlangıca göre artık birbirlerine daha ılımlı yaklaştığının altını çizdi.

IRAK GELİRİ ARTTIĞI KADAR NORMALLEŞİR

Bakan Yıldız petrol sevkiyatı başladıktan bu yana verdiği “Irak’lı kardeşlerimiz yokluğu değil varlığı paylaşmalı” mesajını yineleyerek,“Yokluğu paylaşmak kolay ama burada Irak’ın petrolünü Erbil ile Bağdat arasında yine kendilerinin tespit ettiği oranda  paylaşmak. Türkiye’nin burada bir dahli söz konusu olamaz. Irak’ın gelirleri arttığı kadar Irak normalleşir ama Irak’ın doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ayrımı yoksa, ki öyle, o zaman bizim Irak’ın her tarafı ile alâkalı projeler yapıyor olmamız lazım.” dedi.

2.5 MİLYON VARİL DEPOLAMA KAPASİTESİ

Yıldız, Ceyhan’da depolama kapasitesine ilişkin olarak da, “Bizim Ceyhan’da 2.5 milyon varile kadar depolama kapasitemiz var. Şu anda o sınırlara gelinmiş değil. Petrol üretilirse biz iletiriz. 2.5 milyon varile kadar depolama kapasitesi var, bunun da mutlaka sevkiyatla sonuçlanması lazım.” dedi.

Enerji Bakanı Bağdat ile Erbil arasındaki görüşmelerin 2-3 hafta içinde sonuçlanmasını beklediğini de belirtti. Bakan Yıldız, “Bitiremezlerse oturur yeniden konuşuruz şartları” dedi.

AFŞİN TERMİKTE BAE'Yİ BEKLEYEMEYİZ

Birleşik Arap Emirlikleri’nin(BAE) Afşin Elbistan’da yapılacak yeni termik santral için yatırım sürecine başladığı halde son anda yatırımdan vazgeçmesini de değerlendiren Bakan Yıldız, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ne tür bir teklif gelecek diye oturup bekleyemeyeceğimizi belirterek, "Biz oturup o projenin başında ağlayamayız. Mutlaka yeni aktörlerle yolumuza devam ederiz.”diye konuştu. 

KERKÜK CEYHAN'DAN PETROL AKIŞI YENİDEN BAŞLADI

 

Önceki ve Sonraki Haberler