1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Tavan fiyat uygulamasına gerek kalmamalı

Yıldız: Tavan fiyat uygulamasına gerek kalmamalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK’nin başlattığı tavan fiyat uygulamasının Avrupa ile Türkiye’deki kar marjı...

Yıldız: Tavan fiyat uygulamasına gerek kalmamalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK’nin başlattığı tavan fiyat uygulamasının Avrupa ile Türkiye’deki kar marjı arasında oluşan makası kaldırmaya yarayacağını belirterek dağıtım şirketleri ve bayilerin herhangi bir istismara gitmeyeceklerini umduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız NTV canlı yayında yaptığı açıklamalarda EPDK’nin başlattığı tavan fiyat uygulaması ile ilgili olarak, “Hem dağıtım hem bayilerin bu manada herhangi bir istismara gitmeyeceğini umuyorum. Avrupa’daki ve Türkiye’deki kâr marjı arasında bir makas oluşuyor. Bu makası kaldırmamız lazım. EPDK mukayese sonucunda bayilere verilecek kârı 37 kuruşla sınırlandırdı. Bu 51 kuruşa çıkıyordu zaman zaman. Tavan fiyat uygulaması gerekmeksizin dağıtım şirketlerinin bu manada bu tür konuya daha fazla itina göstermeleri gerektiğine inanıyorum. Bundan sonra da böyle bir sıkıntı kendileri için oluşmayacaktır. Temennim odur.” dedi.

Barzani’nin Türkiye’de bulunması ve Kuzey Irak’la ilgili olarak hem Bağdat hem Erbil’le haftada en az 2-3 görüşme yapıldığını belirten Bakan Yıldız, “Önceki gün Ceyhan’daydım. Bizzat Kuzey Irak petrollerinin depolandığı tanklarla, Merkezi hükümetin gönderdiği petrolün depolandığı tankları ayrı tutup tutmadığımıza bir kez daha baktım. Bu konuda bizim Bağdat’la net konuştuğumuz bir konu var. Kuzey Irak petrolünün tankı ayrı, Bağdat’ın ayrı. Gelin siz de bunu ölçümleyin başında durun. Bizim için hiçbir mahsuru yok dedik. Tam tersi daha iyi olur. Çünkü bu Irak’ın petrolü.” açıklamasını yaptı.

PETROLÜ IRAKLILAR YAPTIKLARI İHALELERLE SATACAK

“Bağdat ve Erbil’in oluşturduğu komitenin raporu bizim için önemlidir” diyen Yıldız,bölgenin normalleşmesinin üretileni iletmekle olacağını söyledi. Yıldız, “Erbil’le Bağdat yokluğu değil varlığı paylaşsınlar. Tanklarımıza petrol dolduktan sonra o taşar. Biz taşan miktardan başlayarak onun dünya piyasalarına sunulmasını isteriz. Bu petrolü biz satmıyoruz. Bu petrolü Iraklılar yaptıkları ihalelerle satacak. İster Türkiye’de TÜPRAŞ, isterlerse başka ülkelerdeki aracılarla bunlar rahatlıkla yapılır. 30 Nisan Irak seçimleri öncesinde veya sonrasında hangi zaman denk geliyorsa bu petrol dünya piyasalarına sunulur.” dedi.

UKRAYNA KRİZİ DEMOKLES’İN KILICI GİBİ BİR TEHDİT UNSURU

Ukrayna’daki gelişmelerin Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacı konusunda sıkıntı yaratıp yaratmayacağı konusunda Yıldız, krizin tırmanması halinde enerji sektörü açısından doğalgaz kaynaklarında batı hattı denilen hattın etkilenmesi halinde Türkiye’nin de etkileneceğini belirterek, “ Ben şahsen şuanda bunu öngörmüyorum. Ancak bunun Demokles’in kılıcı gibi bir tehdit unsuru oluşturduğunu söylemem lazım. Türkiye’nin elektrik üretiminde doğalgazın payı yarımdır. Onun da yarısını yani yüzde 25’ini Rusya’dan alıyoruz. Onun da yarısı yüzde 12,5’luk kısım batı hattından geliyor. Bu bizim için büyük bir rakamdır. Böyle bir durumda B planı uygulamaya sokulur. Ama ben bu noktalara taşınacağını öngörmüyorum.” dedi.

SEÇİMDE ELEKTRİK MESAİSİ

Bakan Yıldız, seçim günü elektrik dağıtım şirketlerinde çalışanların izinleri iptal edildiğini, bunun hem spekülasyonları ortadan kaldırmak hem de atmosfere açık olan işletmedeki herhangi bir kesintinin provakasyon aracı olarak kullanmanın önüne geçmek için yapıldığını da sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler