1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Türk Akımı`nda bu hafta gelişmeler olabilir

Yıldız: Türk Akımı`nda bu hafta gelişmeler olabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Akımı doğalgaz boru hattının inşaatına ön izin gerektiğini ve bu hafta gelişmeler...

Yıldız: Türk Akımı`nda bu hafta gelişmeler olabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Akımı doğalgaz boru hattının inşaatına ön izin gerektiğini ve bu hafta gelişmeler olabileceğini söyledi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği heyetini kabul eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı için gerekli koordinatlar geçen hafta Gazprom tarafından Türkiye'ye verildiğini belirterek, sürecin hızlanacağını ve ön izin konusunda da bu hafta gelişmelerin olabileceğini söyledi.

Yıldız, "Dışişleri Bakanlığımız olarak koordinat beklediğimizi söylemiştik. Geçtiğimiz hafta içerisinde koordinatlar Gazprom'dan geldi. Tabi bundan sonra fizibilite raporuyla alakalı ön izinlerin alınması gerekiyor. Bizim bu izinleri vermemiz sürecin devamıyla alakalı bir konudur. Bu hafta içerisinde bununla alakalı gelişmeler olabilir. Türk Akımı'nda yalnız konu ettiğimiz başlık dört boru hattından ibaret değildir, şu anda bir boru hattıyla alakalı konulardır. Yani 63 bcm Türk Akımı'nın hedeflediği rakam şu anda güncel olarak 15 milyar 750 milyon metreküp üzerinde yaklaşık 16 bcm üzerinde yürümektedir. Vereceğimiz izinlere veya konuşacağımız bütün müzakere başlıkları tek boru hattıyla alakalı olacaktır. O gün orada Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımızın konuştuğu başlık bu noktadadır." dedi.

AP'NİN AKKUYU RAPORU SUBJEKTİF

Avrupa Parlamentosu Türkiye İlerleme Rapor'unda Akkuyu Nükleer Santrali'nin komşu ülkelere tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yapımının durdurulması, bundan sonraki adımlara da Yunanistan ile birlikte Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin de katılması gerektiğini belirtmesini de değerlendiren Yıldız, ilerleme raporundaki bu noktaların son derece sübjektif hazırlandığı hatta kendini inkar eden yönde gerçekleştiğine inandığını söyledi.

Yıldız ayrıca, eğer Avrupa Birliği objektif bir yorumda bulunuyorsa Türkiye sınırında bulunan Ermenistan'ın oldukça eski Metsamor Santrali'nin oluşturduğu riski dikkate alması gerektiğini söyledi.

RÜZGARDA 14 KAT FAZLA TALEP GELDİ

Enerji sektörüne yönelen talebin Türkiye'deki siyasi istikrara duyulan güvenin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirten Yıldız, Türkiye'de tahsis edilen rüzgar enerjisi kapasitesine 14 katı talep gelmesini de bu çerçevede değerlendirdi. Yıldız, yenilenebilir enerji yatırımlarının, Bakanlığın temel strateji ve politikalarının arasında bulunduğunu dile getirdi.

Bakan Yıldız ayrıca,Kerkük-Yumurtalık Hattı'nın kapasitesi dolmadan Kürt petrolü için yeni bir hattın gerçekleşebileceğini düşünmediğini de ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler