1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yıldız: Türkiye nükleerde gözünü açmıştır

Yıldız: Türkiye nükleerde gözünü açmıştır

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleer konusunda gözünü açtığını ve oyuna gelmeyeceğini söyledi....

Yıldız: Türkiye nükleerde gözünü açmıştır

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleer konusunda gözünü açtığını ve oyuna gelmeyeceğini söyledi. Yıldız, bir yerli yatırımcının kurulacak nükleer güç santralindeki bir üniteyi almayı talep ettiğini de açıkladı. 

Taner Yıldız, ICCI 2013 Enerji ve Çevre Fuarı'nın açılışındaki konuşmasında, enerjinin genelde savaşın gerekçesi olarak kullanıldığını, bazen demokrasinin bir gereği olarak kullanıldığını, bazen bu tür mazeretlerin uluslararası politikaları devirebildiğini söyledi. Türkiye’nin bu duruma dikkat ettiğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Bir ülkenin çevreyle alakalı yaptığı enerji yatırımı değer bulurken, bu yatırımcı Türkiye’de değer bulmuyorsa bu algıyı yönetmemiz lazım. Biliyorsunuz bir altın üretim merkezinde, siyanürle çökeltilen bir atık barajında şu anda balık yetiştiriliyor. Oradaki yetiştirilen balığı siz o tesisi ziyarete gittiğinizde gözünüzün önünde tutup yiyorsunuz. Niçin başkasının balığında sıkıntı yok da, bizim balığımızda sıkıntı oluyor? Niçin Fransa'daki nükleer santralin turiste zararı olmuyor da, Paris 55 milyon turist ağırlıyor? Niçin dünyadaki ilk 10 tarım ihracatı yapan ülkenin hepsinde nükleer santral var ve tarım ürünlerine zarar gelmiyor da, Türkiye’dekine zarar geliyor? Artık bu oyunlara gelmeyeceğiz. Türkiye artık gözünü açmıştır. Dünyada ne oluyor, neresini kirletiyor temizliyor, bunun çok farkındadır. Kömürle alakalı bir laf kullanan kişinin, Çin'deki kömür santrali hakkında bana izahat vermesi lazım. Toplam kömür rezervimiz 14 milyar ton. Hangi rakamı abartacağız, hangi rakamı küçülteceğiz bunu çok iyi bilmemiz lazım."

YERLİ YATIRIMCININ NÜKLEER HEVESİ

Taner Yıldız, nükleerle ilgili açıklamaları arasında bir yerli yatırımcının bu konudaki isteğine de değindi. Yıldız, Türkiye'den büyük ve tanınmış bir yatırımcının kendisini ziyareti sırasında, kurulacak nükleer santrallerden birinin bir ünitesini devralma talebinde bulunduğunu söyledi. Yıldız, adını vermediği bu yerli girişimcinin, "Finansmanı kendim sağlayacağım, teşvik de istemiyorum. O üniteyle elektrik üretip satacağım" dediğini de belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler