1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Türkiye TANAP`taki payını koruyacak

Yıldız: Türkiye TANAP`taki payını koruyacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ndeki (TANAP) hisselerini 2. sıradaki...

Yıldız: Türkiye TANAP`taki payını koruyacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ndeki (TANAP) hisselerini 2. sıradaki en büyük hissedar olarak devam ettireceğini söyledi. Yıldız, "Bu hisselerimizde küçülmeyi düşünmüyoruz" dedi. Şahdeniz-2’de gazı çıkartacak firmalardan  BP, Statoil ve Total gibi firmaların ortaklık, hisse yapısıyla ilgili taleplerine olumlu bakıldığını söyleyen Bakan Yıldız, “Bizim açımızdan gerek finansman yapısıyla alakalı gerekse projenin gerçekleştirilebilirliğiyle alakalı herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Şu anda realize edilmeyi bekleyen en ön sıradaki proje olarak TANAP'ı görebiliriz. Yalnızca Avrupa'dan değil, Asya'ya ülkelerinden de bu projeye ortak olmak isteyen firmalar var. Bu manada yüzde 29'luk bir hisseyi Azeri Socar şirketi devretmeye hazır olduğunu söyledi. Bu açıdan da Türkiye TANAP'taki hisselerini 2. sıradaki en büyük hissedar olarak devam ettirecektir. Bu hisselerimizde küçülmeyi düşünmüyoruz. TANAP inşallah gerçekleştirilebilecek önemli bir projedir" diye konuştu.

RWE’NİN KENDİ TERCİHİ

RWE’nin, yüzde 16.7’lik hisselerinin tamamını OMV’ye devretmesini değerlendiren Bakan Yıldız, Alman şirketinin kendi iç politikaları ve Nabucco'ya bakışı gereği hisselerini devrettiğini, bunun RWE’nin Nabucco’ya bakışı gereği bir tercih olduğunu söyledi.

NABUCCO İÇİN ERKEN

Şahdeniz-2 Konsorsiyumu’nun Haziran’da kararını vereceğini de hatırlatan Yıldız, “ TANAP projesiyle Avrupa'nın güneyine mi gaz gidecek, yoksa Nabucco ile Avrupa'nın kuzeyine mi gaz gidecek? Biz bu tercihi tek başına omuzlarında hisseden bir yapıda değiliz. 6 ortağı vardı şu anda 5 ortağı var Nabucco'nun ama en büyük kısmını, 2 bin kilometrelik kısmını Türkiye artık kendi topraklarında ve yüzde 20'lik hisse payıyla gerçekleştiriyor. Bence en önemlisi bu. Türkiye, burada en fazla çıkar sağlamış, ülkesine en fazla hizmet etmiş bir yapıyı ortaya koyacak." Yıldız, "Proje rafa kalktı diyebilir miyiz?" sorusuna ise “Hayır, rafa kalktı demek için erken” yanıtını verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler