1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Ucuz petrol akaryakıt fiyatlarına otomatik yansıyor

Yıldız: Ucuz petrol akaryakıt fiyatlarına otomatik yansıyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta otomatik fiyatlandırmanın olduğunu ve petrol fiyatlarının üç gün içinde...

Yıldız: Ucuz petrol akaryakıt fiyatlarına otomatik yansıyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta otomatik fiyatlandırmanın olduğunu ve petrol fiyatlarının üç gün içinde piyasaya yansıtıldığını söyledi.

Zeytinburnu'nda Türkiye Gençlik Vakfı'nın düzenlediği Genç Diplomat Akademisi programında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta bütün fiyatlandırmanın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğunu hatırlatarak,' Herhangi bir indirim veya herhangi bir maliyet artışı olmuşsa, bu 3 gün içerisinde piyasaya yansıtılır. Ham petrol varil fiyatları düştüğünde, tabi ki petrol ürünleri de düşecektir, bu tabidir, doğrudur, olması gereken de budur' dedi.

Bu konuda bir başka faktörün de kur fiyat farkları olduğunu söyleyen Yıldız, 'Biz AB üyesi bir ülke değiliz. Dolarla alıp TL ile satıyoruz. Yani dolardaki bir parite artışı, aynı şekilde maliyet artışı demektir. Hele hele 50 dolarlar civarında gezen ham petrol varil fiyatının, zaman zaman altına düşen fiyatların piyasaya yansıyacağını burada açıkça söylemem lazım. Çünkü dolarla alakalı paritede şuanda bir stabil bir seviye var. Yükseklerde olmasına rağmen maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor almasına rağmen, böyle bir durum var. O yüzden bunlar otomatik fiyat mekanizmasıyla beraber devletin denetleme yaptığı bir mekanizmayla beraber, fiyatlara tabi ki yansıyacaktır. Ham petrol varil fiyatın OPEC ülkeleri genel sekreteri açıkladı. 'Herhangi bir üretim azlığına gitmeyeceğiz' dedi, 'ne üretim artışına ne de üretim azaltımına gitmeyeceğiz' dedi. Bu fiyatların bu seviyelerde zaman zamsan da gevşeyen fiyatlarla beraber kalacağını gösterir. Bunu biz de dikkatle takip ediyoruz. Türkiye'de bir tüketim ülkesi olduğu için, her bir petrol varil fiyatındaki 10 Dolarlık değişimin, Milyarlarca Dolara karşılık geldiğini bilmemiz lazım' diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler