1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Ukrayna krizi TANAP’ın önemini arttırdı

Yıldız: Ukrayna krizi TANAP’ın önemini arttırdı

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizin, Hazar gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinin...

Yıldız: Ukrayna krizi TANAP’ın önemini arttırdı

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizin, Hazar gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TANAP projesinin önemini artırdığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Kongresi'nde "Küreselleşen Dünyada Enerjinin Rolü" başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında 2035 yılına kadar dünyada 17.9 trilyon dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyulduğunu aktaran Taner Yıldız, Ukrayna'da yaşanan krizin TANAP gibi projelerin önemini daha da arttırdığını belirterek, Türkmenistan gazının da TANAP hattına eklenebileceğini söyledi.

YILDIZ: BAĞDAT'TAN PETROL AKIŞI DURDU,

KUZEY IRAK PETROLÜ GELMEYE DEVAM EDİYOR

Dünyadaki bilinen enerji kaynaklarının yüzde 55'inin Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın doğusunda, Kafkasya Bölgesi’nde, Azerbaycan ve İran'da bulunduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, Batı'nın ise tüketimin yüzde 65’ini gerçekleştirdiğini kaydetti. AB ülkelerinin politik süreçlerinin, bu bölgedeki enerji kaynaklarıyla birlikte görülmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, bahsedilen konsepte Ukrayna-Rusya krizinin engel olduğuna dikkat çekti.

SİYASİ İSTİKRAR ÇOK ÖNEMLİ

Yıldız, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyadaki siyasi istikrarsızlığın bölgenin kaderini etkileyebileceğine işaret etti. Yıldız şunları söyledi:

"İran üzerindeki 5 yıldır devam eden yaptırımların, Irak'la ilgili gelişmelerin, Suriye’deki istikrarsızlıkların, bölgemizle alakalı konuların daha da hızlı yönetilmesini tavsiye ediyorum. Bölge istikrasız hale gelmemeli. Siyasi istikrar çok önemli."

DOĞU'DA DA TÜKETİM ARTIYOR

Kafkasya ve Ortadoğu bölgesinin, enerjinin OECD ülkelerinden daha fazla tüketilen bir yapıya doğru yöneldiğini ifade eden Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ülkenin doğalgaz üretmesi, o ülkelerdeki insanların doğalgazı kullanmayacağı anlamına gelmez. Orta Doğu’nun en büyük tüketiciler arasına katılacağını gözlemliyoruz. Hazar çevresinde 48.2 milyar varil rezerv mevcut. Şu ana kadar 8.2 trilyon varil üretildiğini görürsek, bunun çok önemini anlarız."

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler