1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Varsa biz bu petrolü bulmak istiyoruz

Yıldız: Varsa biz bu petrolü bulmak istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz’de ve Karadeniz'de petrol arama faaliyetlerinin ilerleyen süreçte yoğunlaştırılacağını...

Yıldız: Varsa biz bu petrolü bulmak istiyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz’de ve Karadeniz'de petrol arama faaliyetlerinin ilerleyen süreçte yoğunlaştırılacağını söyledi.

Türkiye Enerji Vakfının Meyra Palace Otelde düzenlediği, Akdeniz Enerji Perspektifleri 4. OME Raporu Lansmanına gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, hem Akdeniz hem de Karadeniz'de Romanya'ya yakın kara sularında ve münhasır ekonomik sahada arama faaliyetlerini ilerleyen süreçte yoğunlaştıracaklarını belirterek, "Varsa biz bu petrolü bulmak istiyoruz" dedi.

Yıldız, Mersin, Antalya ve İskenderun açıklarındaki çalışmaların ve ihalelerin devam ettiğini, uluslararası dev bir firma ile Antalya açıklarında arama faaliyeti gerçekleştirildiğini ve bir aksama olmadığını belirtti.

PETROL FİYATININ DÜŞMESİ OLUMLU

Bakan Yıldız, brent petrol fiyatının son 15 aydır 100 doların altına düşmesinin akaryakıt fiyatları üzerinde nasıl bir etkisi olacağına dair de bir değerlendirme yaparak, "Ham petrol fiyatlarında istediğimiz oranda olmasa da bir gevşeme var. Bu Türkiye açısından olumlu bir gelişmedir. Şu anda yaklaşık 101-102 dolar seviyesinde brent petrolün varili. Biz dolarla alıp dolarla satan bir ülke değiliz. Dolarla alıp TL ile satan bir ülkeyiz. O açıdan bizim bu sepete dikkat etmemiz lazım. Dolar ve petrol sepetine dikkat etmemiz lazım. En son geçtiğimiz yılın haziran ayında bundan 14 ay kadar önce görmüştük, o zaman da 102 dolar civarındaydı. Dolar da 1,94 civarındaydı. Parite o döneme göre en az yüzde 10-12 civarında daha da artmış durumda TL'nin daha aleyhine." dedi.

Bunların otomatik fiyatlama mekanizması çerçevesinde piyasaya yansıdığını belirten Yıldız, vatandaşların da bu sayede indirimden yararlandığını söyledi. Yıldız, "Enerji maliyetleri açısından baktığımızda doların paritesinin hala yüksek olması istediğimiz maliyet noktalarına gelmediğimizi gösteriyor. Dikkatle takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler