1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Yolsuzluk soruşturmasında Irak’la ilgili yapılanların payı var

Yıldız: Yolsuzluk soruşturmasında Irak’la ilgili yapılanların payı var

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 17 Aralık olaylarında Irak’la ilgili yaptığımız işlemelerin payı olduğunu söyledi.Enerji...

Yıldız: Yolsuzluk soruşturmasında Irak’la ilgili yapılanların payı var

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 17 Aralık olaylarında Irak’la ilgili yaptığımız işlemelerin payı olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Kanal 24 canlı yayınında açıklamalarda bulunarak, 17 Aralık olaylarında Irak’la ilgili yaptığımız işlemelerin payı olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız konuşmasında Irak konusunda Halk Bankası’nın yıpratılmaya çalışılmasını yadırgadığını da belirterek, “Kendi ayağınıza sıkıyorsunuz” ifadesini kullandı. Son olaylardan sonra Halk Bankasını daha öne çıkaracaklarını belirten Yıldız, Paraların ABD bankasında olması için Bağdat’ın ve ABD’nin herhangi bir talebinin, teklifinin olmadığını söyledi.

“Bizim attığımız adım bölgede İran, Irak ve Suriye’nin normalleşmesiyle alakalı önemli bir adımdı” diyen Bakan Yıldız, şunları söyledi:

“İran’dan aldığımız doğalgaz karşılığı 2013’te Halk Bankası’na 4,5 milyar dolar, TÜPRAŞ’ın aldığı petrole karşılık 3,1 milyar dolar para çıkardık. ABD’nin aldığı kararlar bizi bağlamaz. BM kararları bağlar. Türkiye bir hukuk devleti. İran bizim komşu ve kardeş ülkemiz. Biz doğalgaz ticaretine devam edeceğiz.

Irak konusunda Halk Bankası’nın yıpratılmaya çalışılmasını yadırgıyorum. Kendi ayağınıza sıkıyorsunuz. Halk Bankası’nın kaybettiği 1.6 milyar dolar hepimizin parası.17 Aralık olaylarında Irak’la ilgili yaptığımız işlemelerin payı var. Çünkü bizim attığımız adım bölgede İran, Irak ve Suriye’nin normalleşmesiyle alakalı önemli bir adımdı. Irak, 6-7 milyon varil petrol çıkarması halinde 350 milyar dolar gelir elde ediyor. Neden Irak bunu yapamıyor. Irak petrolünü sattığı kadar normalleşir. Kerkük - Yumurtalık hattı 1,5 milyon varil yerine 400 bin variller petrol civarında taşıyor. Biz bu kapasiteyi artıralım dedik. Paraların ABD bankasında olması için herhangi bir talep yok, teklif yok. Bağdat’ın yok. ABD’nin yok. O zaman bu nedir. Resmi bir kamu bankası olan ve şuanda son olaylardan sonra Halk Bankasını daha öne çıkaracağımız bir yapı olacak. Erbil - Bağdat girişimlerimiz sonuç verdi. İki taraf arasında diyalog ortamı oluşmuş oldu”.

Önceki ve Sonraki Haberler