1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız’ın Irak temaslarından üçlü işbirliği kararı çıktı

Yıldız’ın Irak temaslarından üçlü işbirliği kararı çıktı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 1 Aralık’da gerçekleştirdiği Bağdat temaslarından üçlü bir işbirliği planı...

Yıldız’ın Irak temaslarından üçlü işbirliği kararı çıktı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 1 Aralık’da gerçekleştirdiği Bağdat temaslarından üçlü bir işbirliği planı başlatılması kararı çıktı. 

PETROLÜN TİCARİ İHRACATI İÇİN IRAK MERKEZİ HÜKÜMETİNİN DE RIZASI ALINACAK 

Bakan Yıldız, 1 Aralık 2013’de Bağdat'ta Irak Başbakan Yardımcısı Sehristani ve Petrol Bakanı Luaibi ile görüşmelerde bulundu.Görüşmede üç bakanın da mutabakat sağladığı ortak açıklama şöyle;“IKBY'den Türkiye’ye petrolün ticari ihracatı için Irak Merkezi Hükümetinin de rızasını almayı ve bütün tarafların yararına olacak üçlü bir işbirliği planı başlatmayı arzuluyoruz”Bakan Yıldız, 2 Aralık 2013’de ise Erbil'de İKBY Başbakanı Necirvan Barzani, Doğal Kaynaklar Bakanı Asti Hawrami, Elektrik Bakanı Seyh Ebubekir Yasin, Musul Valisi Esil Nuceyfi ile ikili görüşmelerde bulundu.Yıldız ayrıca, Başbakan Necirvan Barzani'nin onuruna düzenlediği yemeğe de katıldı. 

YILDIZ: YÜRÜYEN BU SURECİN ÜÇLÜ MEKANİZMAYLA YAPILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

Bakan Yıldız, Erbil'de katıldığı Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı’ndaki konuşmasında ise şu açıklamalarda bulundu:Türkiye enerjinin bir barış gerekçesi olması yönündeki çabalarını sürdürüyor. Irak, yer altındaki zenginliğini çıkarttığı ve ürettiği kadar normalleşmesini sürdürecektir. Irak’ın toprak bütünlüğü ve muhafaza edilmelidir. Dün Bağdat’ta Başbakan Yardımcısı Sayın Sehristani ve Petrol Bakanı Sayın Luaibi ile bir araya geldik. Yürüyen bu surecin üçlü mekanizmayla yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Irak merkezi hükümetinin de rızasını alarak bu sürecin yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz şu ana kadar yaptığımız görüşmelerde Kuzey Irak'la bir mutabakat sağladık. Bu Irak'ın tamamına hitap eden bir mutabakattır.” 

“BASRA PETROLLERİNİN DE CEYHAN'A ULAŞMASIYLA İLGİLİ ANA BORU HATTI GÖRÜŞÜLDÜ”

Mevcutta çalışan Kerkük Yumurtalık boru hattının daha yüksek kapasiteyle çalışmasının bölgeye ciddi bir zenginlik getireceğini bildiren Bakan Yıldız, “Dün Iraklı mevkidaşlarımla Basra petrollerinin de Ceyhan'a ulaşmasıyla ilgili ana boru hattını da görüştük ve biz bu projede olabileceğimizi kendilerine ilettik. Buradaki 400 km eksik bölümün de tamamlanmasıyla güneyden kuzeye daha sağlıklı bir petrol iletimi yapılmış olacaktır. Bu surecin sağlıklı şekilde tamamlanması son derece önemli. Türkiye bu sürecin devamında yine nezaketini ve tutarlılığını koruyacaktır. Irak Merkezi Hükümetinin bu süreçteki en önemli endişelerinden biri, petrol miktarının ölçülmesiydi. Bu konuda Somo veya Merkezi Irak hükümetinin belirleyeceği kişilerin de olabileceğini söylüyoruz.” diye konuştu. Bakan Yıldız ayrıca, “Bizim Kuzey Irak'la yaptığımız sözleşmeler ve Merkezi Hükümetle yaptığımız anlaşmalar Irak’ın normalleşmesine büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler