1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yılın öğretmeni ödülü güneşten geldi

Yılın öğretmeni ödülü güneşten geldi

Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Bu yıl MEB tarafından seçilen yılın öğretmenlerinden biri okulun elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş enerjisi...

Yılın öğretmeni ödülü güneşten geldi

Enerji Günlüğü - (ÖZEL HABER) Bu yıl MEB tarafından seçilen yılın öğretmenlerinden biri okulun elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş enerjisi sistemi kuran öğretmen oldu.

MEB, 800 bin öğretmen arasından farkındalık yaratan 10 ismi yılın öğretmeni seçti. Şu anda Bursa İnegöl Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesi pansiyon müdür yardımcısı olan Arzu Alemdar, bir önceki görev yeri olan Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi’ne 96 adet güneş paneli kurulması ve 23 KW'lık enerji üretilmesi projesinin fikir anneliğini yaptı. Okul, yazın biriktirdiği güneş enerjisinden üretilen elektriği satıyor karşılığında kışın ücretsiz elektrik alıyor.

Mediha Hayri Çelik Fen Lisesi Müdürü Sezgin Ekici Enerji Günlüğü’ne verdiği açıklamada, proje ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Ekici, Kimya öğretmeninin projeye fikir analığı yaptığını belirterek, 2012 Nisan ayında projelendirmeyi yaptıklarını, Temmuz ayında ihaleye çıkıldığını, Aralık ayında da güneş paneli kurulumlarının tamamlandığını ifade etti. Projeyi ruhsatlandırma sürecinin 1.5 yıl sürdüğünü ve bu konuda tam bir mücadele yaşadıklarını belirten Ekici, nihayet 2014 yılı Ağustos ayında elektrik üretimine geçtiklerini ifade etti.

Türkiye'de bir ilk olan projenin toplam maliyetinin yaklaşık 140 bin TL’yi bulduğunu ifade eden Ekici, güneş panellerinin fiyatlarının ucuzladığını ve şu anda kurulum yapsalar maliyetin 60-70 bin lira civarında olacağına dikkat çekti. Ekici ayrıca, projenin toplam maliyetinin yüzde 75'inin BEBKA, geri kalan yüzde 25'inin de Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından karşılandığını ifade etti.

ELEKTRİK FATURASININ % 55’İ GÜNEŞTEN

Okul müdürü Sezgin Ekici, şu anda kurulu olan 96 güneş paneli ile 23 KW üretim kapasitesine sahip olduklarını belirterek, bunun 20 hanenin elektrik ihtiyacına denk düştüğünü söyledi.Ayda yaklaşık 4500-5000 TL olan okul elektrik masrafının % 55’ini kurulu panellerden karşıladıkları bilgisini veren Ekici, bunun da maddi açıdan oldukça avantajlı bir durum olduğunu söyledi.

Ekici, yazın üretilen elektriğin sisteme (UEDAŞ) verilmesi ve sistemden eksik kalan ihtiyacın alınması için gerekli olan senkronizasyonun sağlanması için çok uğraştıklarını belirtti. Ekici, “Çift yönlü sayaç koyduk. Yazın sisteme veriyoruz, sonra mahsuplaşıyoruz” dedi.

PROJE BAŞVURUSU 2011 ARALIK AYINDA YAPILMIŞTI

Yılın öğretmeni Alemdar, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın 2011 yılı mali destek programları kapsamında Çevre ve Enerji dalında ‘Eğitim Kurumlarının Elektrik Enerjisi Gereksiniminin Güneş Işınımından Elektrik Üreten Fotovoltaik Sistemlerle Desteklenmesi’ adıyla proje başvurusunu 15 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirmiş ve başvuru kabul görmüştü.

Öğretmenler bugün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM Başkanı ile bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı sarayında ilk resepsiyonunu öğretmenlere verecek.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler