1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yılmaz: Ayrılmak için başvuran yabancı yok

Yılmaz: Ayrılmak için başvuran yabancı yok

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK'ya hiç bir akaryakıt şirketinin resmi olarak başvuruda bulunmadığını söyledi.Enerji Piyasası...

Yılmaz: Ayrılmak için başvuran yabancı yok

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK'ya hiç bir akaryakıt şirketinin resmi olarak başvuruda bulunmadığını söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Total, BP gibi bazı yabancı şirketlerin Türkiye pazarından çıkacağına yönelik iddialarını yalanlayarak, herhangi bir akaryakıt şirketinin Türkiye pazarından ayrılmak için EPDK'ya resmi müracaatının bulunmadığını açıkladı.

Yılmaz, "Şirketlerin piyasadan EPDK'nın düzenlemelerinden dolayı çekileceğine de kesinlikle ihtimal vermiyorum" ifadesini kullandı.

Söz konusu şirketlerin EPDK'nın düzenlemelerinden dolayı kar etmekte zorlandıkları iddialarının doğru olmadığını vurgulayan Yılmaz, akaryakıt sektöründe dağıtım şirketleri ile bayiler arasındaki sözleşmelerin piyasanın sağlıklı işlemesini engelleyecek şekilde yapıldığını anlattı.

Sözleşme yapılıncaya kadar bayinin dağıtım şirketinden alacağı intifa bedelinin 5-6 kat fazlasını talep ettiğini, sözleşmeden sonra dağıtım şirketinin bu finansal maliyeti faiziyle birlikte geri almak için kendi kar marjını yükselttiğini belirten Yılmaz, "Bu paralar Türkiye'de yatırıma gitmiyor, bu durum sonrasında hem bayiye hem de pompa fiyatına yansıyor, böyle bir piyasa yaşayamaz. Akaryakıt sektöründeki sağlıksız yapının tüketiciye zarar vermesine izin vermeyiz. Birbirlerini suistimal eden bir yapının en son aşamada tüketiciyi suistimal etmesine de izin vermeyeceğiz" dedi.

KARLARDAKİ DÜŞÜŞ BAYİ BEDELLERİNDEN KAYNAKLANIYOR

Türkiye'de dağıtım şirketlerinin karlarının düşmesinin EPDK nedeniyle değil bayilere verilen sağlıksız yüksek intifa bedellerinden kaynaklandığını anlatan Yılmaz, akaryakıt sektöründen de intifa bedellerine bir limit getirilmesi yönünde talepler olduğunu kaydetti.

Bayi ve dağıtım şirketlerinin kar marjlarını da değerlendiren Yılmaz, piyasanın görüşüne açılan yeni düzenlemeye göre kar marjlarının bayiler için yüzde 55, dağıtım şirketleri için yüzde 45 olarak belirlendiğini söyledi. Yılmaz sektörden de kar marjlarına limit getirilmesi yönünde talep olduğunu ifade ederek, "Sektör temsilcileri, 'bize intifa bedeline bir limit getirin biz bayiye, tüketiciye akaryakıtı ucuz vermekte, bayiye kar marjı vermekte yarışalım" diyorlar" şeklinde konuştu.

Şirketlerin kar marjlarındaki azalmanın doların yükselişi ve petrol fiyatlarının düşüşünden kaynaklandığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Kar edemeyen şirketler olduğu gibi bir kaç milyon dolar kar edebilen şirketler de oldu. Aynı zamanda şu dönemde yine büyük bir holdingin bu sektöre özellikle bu tavan fiyatı uygulama ve bunların konuşulduğu dönemde akaryakıt sektörüne girmesi de gerçekten bizim bu yolda ne kadar sağlıklı adımlar attığımızın da göstergesi."

Önceki ve Sonraki Haberler