1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yılmaz: Enerji teşviki ülkeye kazanç sağlıyor

Yılmaz: Enerji teşviki ülkeye kazanç sağlıyor

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, teşviklerin özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller için çok daha önemli olduğunu belirterek “Bu teşvikler döviz de olsa lira da olsa Türkiye’ye kazanç sağlıyor” dedi.

Yılmaz: Enerji teşviki ülkeye kazanç sağlıyor

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, teşviklerin özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller için çok daha önemli olduğunu belirterek “Bu teşvikler döviz de olsa lira da olsa Türkiye’ye kazanç sağlıyor” dedi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 10. Türkiye Enerji Zirvesi sırasında gazetecilere sektöre ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. Enerji sektörüne yönelik teşviklerin bir gelir garantisi sağlayarak yatırım riskini azalttığını dile getiren EPDK Başkanı Yılmaz, azalan risk neticesinde kreditör veya finansörlerin, yatırımcılara daha uygun krediler verdiğini vurguladı. 

YEKDEM SONRASI HA ZIRLANIYOR 

Elektrik üretim yatırımlarına halen YEKDEM kapsamında verilen döviz cinsinden fiyat ve alım garantilerinin, ileride TL bazında uygulanıp uygulanamayacağına yönelik tartışmalara değinen Mustafa Yılmaz, “Bu konuyla ilgili birtakım görüşmeler var. Neticede, mevcut uygulamanın sona ermesine yaklaşık 15 ay gibi bir süre var ama yeni düzenlemeyi o zamana da bırakmayız. Bir çalışma var. Bununla ilgili de herhalde bir kanun çıkacak, o da çözülecek” dedi. 

ELEKTRİĞİN YÜZDE 65’İ YERLİ KAYNAKTAN 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik üretim yatırımlarına yönelik teşviklerin özellikle yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller için çok daha önemli olduğunun altını çizdi. Bu teşviklerin döviz de olsa lira da olsa Türkiye’ye kazanç sağladığını vurgulayan Mustafa Yılmaz “Bugün yüzde 65 yerli ve yenilenebilir kaynakla enerji üretiyoruz. Bu cari açığımıza da olumlu yansıyor” diye konuştu. 

TEKNOLOJİ VE GES MALİYETLERİ 

“Teşvikler olmasaydı Türk enerji sektöründe yenilenebilir enerjinin payı bugünkü seviyesine gelemezdi” diyen Mustafa Yılmaz şöyle devam etti: 

“Dört beş yıl önce 1 MW’lik güneş santralinin yatırım maliyeti yaklaşık 3-4 milyon dolardı. Şimdi 600-700 bin dolarlara geriledi. Belki iki sene sonra daha da düşecek. Maliyet düştüğü gibi verimlilik de artıyor. Teknoloji, inanılmaz derecede gelişiyor. Eskiden GES’ler yaklaşık bin 200 saat kadar enerji üretirken şimdi 2 bin saat enerji üreten santraller var.”

AKARYAKITTA KÂR PAYLAŞIMI 

EPDK Başkanı Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketleri ile bayiler arasındaki kâr paylaşımında bayiler lehine yüzde 45-55 dengesini oluşturduklarını hatırlattı. Bu kararı “önemli bir viraj” olarak nitelendiren EPDK Başkanı Yılmaz şöyle konuştu: 

“Dağıtıcı, beş ya da 10 yılda kazanacağını en baştan alıyordu. Yani dağıtıcı istasyonda 10 yılda kazanacağını şimdi vereyim diyor, kredilendiriyor ve bayi gidip bir faktoring şirketine kırdırıyor. Böyle bir ticaret yok, bu yapı doğru bir yapı değil. EPDK’nin sektörü yönlendirme görevi de var. Düşünebiliyor musunuz, dağıtıcı 10 yıllık kazancı başta veriyor ama ondan sonra kâr paylaşımı yüzde 70’e 30 oluyor. Hangi sektörde toptancı perakendecinin iki katını kazanır?” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / Antalya 

Önceki ve Sonraki Haberler