1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TEHAD: Elektrikli araç satışlarında 2035 kırılma yılı olacak

TEHAD: Elektrikli araç satışlarında 2035 kırılma yılı olacak

Tükiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Platformu (TEHAD) Kurucu Başkanı Berkan Bayram, çok hızlı ilerleyen elektrikli araç (EV) satışlarında 2035 yılını bir kırılma yılı olarak gördüklerini söyledi. 

TEHAD: Elektrikli araç satışlarında 2035 kırılma yılı olacak

Enerji Günlüğü - Tükiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Platformu (TEHAD) Kurucu Başkanı Berkan Bayram, çok hızlı ilerleyen elektrikli araç (EV) satışlarında 2035 yılını bir kırılma yılı olarak gördüklerini söyledi. 

Tükiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Platformu (TEHAD) Kurucu Başkanı Berkan Bayram, ulaştırma sektörünü dönüştüren teknolojik etmenlerin şehirleşme, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik olduğunu ve bunların başında da şehirleşmenin geldiğine dikkat çekerek, artan ihtiyaç ve hassasiyetler nedeniyle pazarın hızla büyüyeceğini öngördü. 10. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede Bayram, “Elektrikli otomobil pazarı ilk bir milyon satışa sadece dört yılda ulaşmıştı. Fakat geçen ay sekiz ayda bir milyon satış rakamına ulaştı. Bir kırılma yılı olarak EV satış rakamlarında 2035’i görüyoruz. Muhtemelen 2050 yılında konvansiyelle başa baş gelmiş bir satış rakamları geçmeye başlayacaktır” dedi. 

Pazarda Çin’in belirleyiciliğine vurgu yapan Bayram, “2016’da çinde 360 bine yakın EV satıldı ve bu markaların çoğunu daha Avrupa’da ve Türkiye’de görmedik. Görmeye başladığımızda asıl kırılmalar görülecek. Çünkü artık 500 dolarlarla yaklaşık 200 km menzile sahip otomobiller satılıyor artık Çin’de” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 1300 EV YOLLARDA

Türkiye’de elektrikli araç pazarında rakamların düşük olduğunu ifade eden Bayram, şu an ülkemizde 1300 adete yakın elektrikli otomobilin olduğunu, buna karşılık da 1500 adete yakın da şarj noktası bulunduğunu, yani neredeyse her bir arabaya bir şarj noktası düştüğünü belirtti.

BİR EV’NİZ VARSA YÜRÜYEN ENERJİ DEPONUZ VAR

Bayram bir EV bataryasının nerdeyse bir evin dört günlük enerji ihtiyacını karşılayabildiğini kaydederek,  “Asıl işin esprisi şu: Elektrikli aracınızdan şebekeye girip enerji verebilmek. Bu dört yıl önce proje olarak ilerleyen bir konuydu fakat artık gerçekten ayakları yere basan bir proje haline geldi. Bir EV’niz varsa hepsi artık birer yürüyen enerji deposu” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler